FN-forbundet: Våbenhandelstraktat kan redde menneskeliv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Tirsdag vedtog FNs Generalforsamling verdens første våbenhandelstraktat. Den historiske aftale har været undervejs i FN siden 2006 og bliver den første bindende aftale, der regulerer den globale handel med konventionelle våben som tanks, kampfly og maskingeværer.

FN-forbundet glæder sig over, at der nu er kommet folkeretlige regler på våbenhandelsområdet. Traktaten har et stort humanitært og konfliktforebyggende potentiale og kan redde tusindvis af menneskeliv.

Traktaten kunne have været stærkere, hvis den også havde omfattet håndgranater, droner og andre nyere typer af kampfly. Den kunne også have været klarere omkring de situationer, hvor der bør være absolut forbud mod våbenhandel. Men traktaten er et godt første skridt mod at sætte nye internationale standarder for våbenhandlen, hvis den implementeres i overensstemmelse med formålserklæringen om at mindske menneskelig lidelse, skriver FN-forbundet i en pressemeddelelse.

Maj Rørdam Nielsen, der har fulgt forhandlingerne i New York for FN-forbundets repræsentantskab, udtaler:
”For at traktaten kan få den størst mulige effekt og forhindre de værste menneskerettighedsovertrædelser og krigsforbrydelser, må lande bakke mest muligt op om traktaten. Danmark bør anvende traktatens bestemmelser på alle konventionelle våben uden undtagelser og arbejde for, at våben aldrig handles, når der er stor risiko for, at de bruges til at begå krigsforbrydelser og grove menneskerettighedskrænkelser.”

FN-forbundet håber, at Danmark nu vil udvide reguleringen af våbentransport, hvor danske firmaer er involveret, så det sikres at standarderne for våbentransport er lige så høje som for våbeneksport.

Jørgen Estrup, landsformand for FN-forbundet, udtaler:
”Det er vigtigt, at Danmark hurtigst muligt tiltræder traktaten, og arbejder for at den udbredes til alle verdens lande. Der bør gives diplomatisk og finansiel støtte til de lande, der har brug for det. Det glæder FN-forbundet, at Udenrigsministeren for nylig har afsat 10 mio. kroner til at hjælpe udviklingslande med at oprette nationale kontrolsystemer for våbenhandlen.”

For yderligere information kontakt:

– Jørgen Estrup, tlf. 30 70 33 25, landsformand for FN-forbundet
– Maj Rørdam Nielsen, tlf. 28 44 83 89, medlem af repræsentantskabet og FN-forbundets freds- og konfliktløsningsudvalg
– Lave K. Broch, bestyrelsesmedlem og formand for FN-forbundets freds- og konfliktløsningsudvalg, tlf. 28 92 21 27
– Torleif Jonasson, generalsekretær for FN-forbundet, tlf. 24 94 90 06