FN forlænger særlig rapportør om tortur med tre år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

FNs Menneskerettighedsråd i Geneve vedtog torsdag enstemmigt en dansk resolution om at forlænge mandatet for FN’s Specialrapportør for Tortur, så han kan fortsætte med at undersøge og påpege krænkelser af menneskerettighederne i forhold til tortur.

Vedtagelsen i den schweiziske FN-by gør det muligt for FN’s Specialrapportør for Tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf at fortsætte sit globale virke med yderligere tre år, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag aften.

FN oprettede i 1985 embedet som specialrapportør for tortur. Argentineren Juan Mendez har bestredet embedet siden 2010 og bl.a. tilført arbejdet med bekæmpelse og forebyggelse af tortur et vigtigt fokus på ofrene, vurderer ministeriet.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

”Vi kan og skal forbedre indsatsen for at beskytte alle mennesker mod tortur i alle dele af verden. Her spiller FNs Special-rapportør en central rolle, fordi han bl.a. rapporterer om individuelle krænkelser og sager, hvor der er mistanke om brug af tortur”.

“Det er derfor et meget vigtigt mandat, Danmark har stået i spidsen for at videreføre. Jeg er glad for, at det lykkedes at fastholde men også at styrke det robuste mandat, og at der nu fremover lægges yderligere vægt på den opgave rapportøren har i forhold til at følge op på landebesøg og konkrete anbefalinger.”

Oprustet mandat til rapportøren

Danmark er internationalt anerkendt for sin ledende rolle i bekæmpelse af tortur og stod bag fremlæggelsen af resolutionen.

Resolutionen forlænger mandatet med tre år og giver bl.a. specialrapportøren mandat til at:

* Søge, modtage, undersøge og udtale sig om forhold og sager vedrørende tortur eller anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf;

* Foretage landebesøg, styrke dialogen med regeringerne og følge op på anbefalinger;

* Undersøge udviklinger og udfordringer vedrørende tortur og udtale sig om passende foranstaltninger til at forebygge og udrydde sådanne forhold;

* Samarbejde med regeringer, FN’s Torturkomité og Underkomité til Forebyggelse af Tortur samt andre relevante FN-mekanismer og organer, regionale og nationale organisationer og civilsamfundet;

Dertil indeholder resolutionen bl.a. bestemmelser om staters samarbejde med rapportøren samt generelle forpligtelser om bekæmpelse af tortur.

Herunder beskyttelse af enkeltpersoners, gruppers eller foreningers uhindrede kontakt til og samarbejde med nationale og internationale tilsyns- og forebyggelsesorganer.

Yderligere oplysninger hos:
Kirstine Vangkilde Berner, Danmarks FN-mission i Genève,
mail: [email protected] eller Anja Levysohn
udenrigsministeriets Center for Juridisk Tjeneste
/Menneskerettighedskontoret, mail: [email protected]