Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Nye løfter fra de store spillere var beskedne, men en række små lande kan til gengæld præsentere nogle ambitiøse klimavisioner. Det ligger fast efter det højprofilerede klimatopmøde i New York tirsdag.
Det er nogle helt små lande, der har de store visioner på klimaområdet.
I 2016 – om små 2 år – har Costa Rica lovet, at forsyningen af energi i det mellemamerikanske land er fra 100% rene kilder. Det fattige naboland Nicaraguas ambitioner er at dække 90% af behovet i 2020 med vedvarende energi. Den mikroskopiske ø-stat i Stillehavet, Tuvalu, har givet et løfte om at være forsynet med 100% ren energi i 2020.
Der er langt mere fokus på de store, indflydelsesrige lande, men her var det småt med gennembrud på det stort oplagte FN-topmøde om klimaet i New York tirsdag.
Man kan se de forskellige staters løfter på dette kort fra Mashable:
http://mashable.com/2014/09/23/un-climate-summit-country-promises-map/
Storladne ord fra Obama
Det store fokus er naturligvis på de store CO2-udledere, særligt Kina og USA. Her blev der ikke præsenteret konkrete nyheder, men det blev dog til forsikringer om, at man tager klimatruslen dybt alvorligt.
„Klimaet ændrer sig hurtigere end vores tiltag for at stoppe det. Alarmklokkerne fortsætter med at ringe, vores befolkninger fortsætter med at kræve handling. Vi kan ikke lade som om, at vi ikke hører dem“, sagde han ifølge den britiske avis The Guardian.
„Vi kan ikke lade vores børn og deres børn leve med en fremtid, som de ikke vil være i stand til at reparere“, fortsatte han.
Han lovede at holde fast i forpligtelsen på at sænke CO2-udledninger med 17% i 2020 og komme med et nyt løfte næste år.
Derudover pointerede han, at alle må bidrage, og nævnte specifikt Kina i den sammenhæng.
Den danske klima-, energi og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen, mener, at præsident Obama nu “har lagt hovedet på blokken”.
“På den baggrund kan han ikke andet end at gå helhjertet ind i Paris-forhandlingerne”, siger han til Ritzau.
Helveg Petersen henviser til klimaforhandlingerne i Paris i slutningen af 2015, hvor man forventer en ny international og bindende aftale om klimaet. Der er dog en runde forhandlinger inden, som foregår i Lima, Peru, senere i år.
Kina kom heller ikke med konkrete løfter. De præsenterede dog en ambition om, at landets udledninger af klimafjendtlige gasser vil toppe “så snart som muligt”.
Danmarks løfte om reduktioner i udledninger af drivhusgassser har ikke ændret sig. Den danske målsætning er en reduktion på 40% af udledningerne i 2020 og en fossilfri energiforsyning i 2050.
Flere løfter om klimapenge til u-lande – heriblandt danske millioner
Pengepungen kom også frem fra nogle få lande i forhold til at hjælpe fattigere lande med at tilpasse sig klimaforandringerne.
Den danske statsminister lovede fra FN’s talerstol 400 millioner danske kroner til støtte til mindre bemidlede lande.
“400 millioner kroner er meget og kommer oven i de to milliarder, som vi har bidraget med til klimafinansiering siden 2010,” siger hun ifølge BT.
“Når Danmark melder et stort fornuftigt beløb ud, så håber jeg, at det presser andre lande til at gøre det samme. Får vi ikke tilstrækkelig opbakning, får vi ikke udviklingslandene til at nedsætte deres CO2-udledning,” fortsætter hun.
Det var dog kun en håndfuld andre lande, der benyttede anledningen til at afsætte penge til klimafonden. Heriblandt var Japan, Sydkorea og Frankrig.
Stor aftale om skov – men foreløbigt uden Brasilien
Derudover blev der ved forsamlingen lavet en stor aftale om at bevare og restaurere skov. Aftalen går under navnet New York Declaration on Forest.
Målsætningen er at halvere ødelæggelse af naturlig skov i 2020 og helt stoppe afskovningen i 2030. Det fremgår af en artikel i Politiken.
Aftalen er indgået mellem en række lande, NGOer og virksomheder, heriblandt nogle af de store palmeolieproducenter, der ellers er ansvarlige for en stor del af afskovningen.
Ifølge nyhedsbuerauet AP mangler aftalen dog det blå stempel fra en helt central skovnation. Brasilien klager nemlig over, at de har været udelukket fra processen.
Store dele af Amazonas-regnskoven hører ind under landets grænser, så landet spiller en stor rolle i kampen mod afskovning.
“Desværre blev vi ikke konsulteret. Men jeg mener, at det er umuligt at forestille sig et stort initiativ om skov uden Brasilien. Det giver ikke mening”, siger IzabellaTeixeira, Brasiliens miljøminister, ifølge AP.
En briefing om New York Declaration on Forest kan downloades her:
http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.un.org%2Fclimatechange%2Fsummit%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F2%2F2014%2F07%2FClimate-Summit-Action-Areas_Forests.pdf&ei=N3UiVLGMNoOhyAOg74GgCA&usg=AFQjCNFFkKG4CxZS8popevKSvakX1efkOQ&sig2=-8_QdfJwu-02ozimrCCtfw&bvm=bv.76180860,d.bGQ