Om FN’s beregninger og valutaomregning
FN’s statistiske rapport bygger på kontraktdata fra 35 FN-organisationer. Nogle af disse organisationer anvender en anden valuta til deres budget og regnskab. Disse tal er i den statistiske rapport omregnet til US dollars ved
hjælp af valutakursens årsgennemsnit for det pågældende år og angivet i løbende priser. Konvertering i DKK i denne artikel bygger på DI’s konvertering af FN’s tal til danske kroner, som er udført ved hjælp af årsgennemsnittet for valutakursen i det pågældende år.
FN havde i 2015 den store tegnebog fremme for at købe ind hos danske virksomheder og selskaber.
Ifølge en pressemeddelelse og tilhørende rapport om FNs indkøb fra indkøbskontoret UNOPS, købte FN-organisationer ind for 566 millioner dollars herhjemme i 2015.
Det svarer til cirka 3.8 milliarder kroner, og udgør en stigning på hele 33 procent i forhold til året forinden. Det gør Danmark den til syvende største FN-leverandør verden. De to største leverandører er USA og Indien.
Læs rapporten i sin helhed her
Danmark har ligget højt på leverandørlisten i alle de år, FN har offentliggjort statistikker for indkøb. Korrigeres tallene for
indbyggertal ryger Danmark sammen med Schweiz helt til tops i 2015.
FN skriver i pressemeddelelsen, at "med den såkaldte dagsorden 2030 for bæredygtig udvikling er vigtigheden af den private sektor i høj grad blevet anerkendt. Ikke mindst af de nordiske lande, hvis udenrigspolitik i stadig højere grad reflekterer sammenhængen mellem handel, udviklingshjælp og den private sektor".
“Innovation og bæredygtighed er nogle af de vigtigste elementer de nordiske virksomheder bidrager med i indkøbssamarbejdet med FN. Samarbejdet mellem FN og de nordiske leverandører er i hastig udvikling og er en vigtig faktor til at løfte de nye bæredygtighedsmål” udtaler Jens Wandel, Direktør for global administration og budget i UNDP, FN’s Udviklingsprogram.
Danske virksomheder har forspring i Norden
Med de 3.8 milliarder kroner sælger Danmark langt mere til FN end vore nordiske broderfolk.
Mens Danmark har været i eller tæt på top 10 over FN-leverandører i mange år, ligger de øvrige nordiske lande langt nede på listen. I 2015 præsterede Norge et samlet salg på knap 325 millioner kroner, hvilket svarer til 9 pct. af Danmarks samlede leverancer. Sveriges samlede salg lå på 242 millioner kroner, mens Finland leverede for blot 66 millioner kroner.
Der er flere årsager til, at de danske virksomheder er så gode til at sælge deres varer og tjenester til FN. Flere FN organisationer har været synligt til stede i Danmark i en længere årrække, hvilket har medvirket til at øge de danske virksomheders opmærksomhed på dette marked.
UNOPS blev flyttet til København som et af de første FN-organer for mere end 30 år siden på foranledning af den danske regering. Det har senere udviklet sig til FN byen i Københavns gamle frihavn, som blev officielt indviet af dronningen i sommeren 2013.
I en ny analyse om FN´s handel med danske virksomheder, skriver Dansk Industri (DI) :
“Sammenlignet med Danmark er det et langt mindre antal virksomheder i Norge, Sverige og Finland, der har registreret sig i FN’s leverandørdatabase. Det tyder på, at færre virksomheder i disse lande er opmærksomme på mulighederne. Samtidig er en stor del af det danske salg koncentreret på en mindre gruppe virksomheder, der har en klar strategi og dedikerede ressourcer til at dække FN-markedet, hvilket er medvirkende til deres succes(…)med mindre udsving har Danmarks markedsandel ligget omkring tre pct. over en længere årrække. Det årlige salg varierer en del som følge af større enkeltkontrakter, der afhænger af organisationernes behov fra år til år. Det er dog muligt at pege på nogle tydelige tendenser i de danske leverancer til FN over en årrække. Mens Danmark traditionelt har været stærke på vareeksporten til FN, har der været en faldende tendens over de seneste år. Til gengæld er danske virksomheders salg af tjenesteydelser til FN’s organisationer gået i den modsatte retning. ”.
Læs DI analysen i sin helhed her
Læs mere om muligheder og udfordringer for virksomheder i forbindelse med FN-indkøb : Danske virksomheder jagter kontrakter i FN-byen
En håndfuld sektorer dominerer FN´s danske indkøbsseddel
I alt er 743 danske virksomheder er registrerede som potentielle leverandører til FN.
35 forskellige FN organisationer købte varer og tjenesteydelser hos danske virksomheder i 2015.
De 565.7 millioner USD fordeler sig på 232.7 millioner USD på varer og 333.1 på tjenesteydelser
FN´s indkøb af varer hos danske virksomheder er primært gået mod
IT- og Kommunikationsudstyr (34.4 %), efterfulgt af farmaceutika, herunder præventionsmidler (19.1%) og køretøjer samt reservedele (17.3%). Derudover er hospitalsudstyr (7.2%) og kontorsudstyr (5.4%) også at finde blandt de større poster på FN´s indkøbsseddel i Danmark.
FN´s indkøb af tjenesteydelser hos de danske virksomheder er til gengæld ovevejende koncentreret på ydelser indenfor transport, logistik og opbevaring, der tilsammen står for hele 70% af alle tjenesteydelser solgt til FN i 2015.
Herefter følger tjenesteydelser indenfor administration, sundhed og sikkerhed.
I alt købte 35 forskellige FN organisationer varer og tjenesteydelser hos danske virksomheder i 2015.
De fem største aftagere af danske varer og tjenesydelser var:
UNICEF 140.31 mio. kr.
UNPD 104.74 mio. kr.
UNDP 96.59 mio. kr.
UNHCR 56.83 mio. kr.
WHO 42.37 mio. kr.
Mindre og mellemstore virksomheder har succes hos FN
Det er ikke kun de store virksomheder, der har succes – faktisk går næsten halvdelen af kontrakterne til virksomheder med mindre end 100 ansatte.
Danske virksomheder udmærker sig på flere felter med gode løsninger, der gavner en bred vifte af FN-organisationer i deres arbejde. En detaljeret indkøbsstatistik viser, at danske virksomheder i alle størrelser leverer varer og tjenester til FN’s organisationer. Således stod danske virksomheder.
Selvom FN er en stor spiller, er FN markedet langt fra kun for de store virksomheder. 45 procent af Danmarks samlede leverancer til FN var i 2014 fra danske virksomheder med under 100 ansatte. Til sammenligning stod virksomheder med mere end 500 ansatte for blot 5 procent.
Danske virksomheders leverancer til FN-systemet skal ses i en bredere sammenhæng. FN’s samlede indkøb har oplevet en stabil vækst over de seneste ti år – fra 30 milliarder kroner i 2000 til 118 milliarder kroner i 2015.