Dansk medicin og dansk it-udstyr er nogle af de varer, der står højest på FN’s indkøbsliste. Det viser en ny opgørelse over FN-organisationernes samlede indkøb for 2018.
Alt i alt købte FN-familien varer og serviceydelser for 18,8 millarder dollar det forgangne år. Danmark placerer sig som nummer otte på listen over, hvilke lande FN-organisationerne købte flest varer og ydelser fra. Danske virksomheder eksporterede for 550 millioner dollar – svarende til 3,6 millarder kroner. Det er en stigning fra 2017, hvor tallet lå på 507 millioner dollar, mens det i 2016 lå på 738 millioner.
Artiklen fortsætter efter grafikken.
Danske virksomheder eksporterer især til FN’s udviklingsprogram, Flygtningehøjkommissariatet og FN’s børnefond, Unicef.
USA topper listen over alle lande med en eksport på 1,6 millarder dollar, mens Indien kommer ind som nummer to. De Forende Arabiske Emirater placerer sig som den tredjestørste FN-eksportør. Ingen af vores nordiske nabolande placerer sig i top 25.
FN Byen er en fordel
I 2016 lå Danmark nummer fem på listen og eksporterede for over 700 millioner dollar – næsten otte gange mere end Norge og Sverige sammenlagt. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fremhævede i den forbindelse overfor DR, at det er en klar fordel for danske virksomheder, at vi har en FN-by i København.
“Det giver danske virksomheder adgang til FN, og Udenrigsministeriet arrangerer løbende indkøbseminarer i samarbejde med FN-byen, hvor vi bringer FN-organisationerne og danske virksomheder sammen,” sagde Tørnæs til DR tilbage i juli 2017.
I 2011 fremhævede også chefkonsulent i DI Marie Gad, at det er en fordel for dansk eksport, at København er verdens sjettestørste FN-by. Hun fremhæver, at FN-organisationerne, der har hjemme i København, står for over halvdelen af FN’s samlede indkøb.
FN Byen i København består af to campuser og huser 11 FN-organisationer med 1.500 ansatte fra over 100 forskellige lande. WHO, Unicef og Flygtningehøjkommissariatet er nogle af de FN-organer, som har hjemme i Københavns Nordhavn. Udgifterne til FN Byen bliver blandt andet dækket af den danske udviklingsbistand.
Danmark har ligget højt på leverandørlisten i alle de år, FN har offentliggjort statistikker for indkøb. 681 danske virksomheder har leveret varer og ydelser til FN-organer i 2018. 90 procent af dem har haft ordrer for mere end en million dollar.