Omkring 2,2 milliarder mennesker rundt om i verden har ikke adgang til sikkert drikkevand.
Over halvdelen af verdens indbyggere – 4,2 milliarder mennesker – mangler sanitet, og tre milliarder mangler helt grundlæggende et sted at vaske hænder.
Det viser en ny rapport fra FN’s Børnefond (UNICEF) og Verdenssundhedsorganisation (WHO).
”Bedre adgang er ikke nok”, siger UNICEF’s vicedirektør for vand, sanitet og hygiejne (WASH), Kelly Ann Naylor.
”Hvis vandet ikke er rent, ikke er sikkert at drikke eller er langt væk, og hvis toiletadgang er usikker eller begrænset, leverer vi ikke til verdens børn”.
Store uligheder
Rapporten fra UNICEF og WHO, ”Fremskridt inden for drikkevand, sanitet og hygiejne: 2000-2017: Særligt fokus på uligheder” konstaterer, at selv om der er sket væsentlige fremskridt med at opnå universel adgang til vand, sanitet og hygiejne, er der store huller i kvaliteten af de tjenester, der er til rådighed.
1,8 milliarder mennesker har siden begyndelsen af århundredet fået adgang til basale drikkevandstjenester, men der er store uligheder i tilgængelighed og kvalitet.
Estimater viser, at 1 ud af 10 personer stadig mangler basale tjenester, herunder 144 millioner mennesker, der drikker ubehandlet overfladevand. Og tallene viser, at 8 ud af 10 personer i landdistrikterne ikke har adgang til disse tjenester.
”Lande skal fordoble deres indsats på sanitet, eller vi vil ikke nå universel adgang inden 2030”, siger Maria Neira, WHO’s direktør i Institut for Folkesundhed, Miljømæssige og Social Sundhed.
”Hvis landene undlader at øge indsatsen for sanitet, sikkert vand og hygiejne, vil vi fortsat leve med sygdomme, der skulle have været placeret i historiebøgerne for længe siden,” siger hun.
”Investering i vand, sanitet og hygiejne er omkostningseffektiv og godt for samfundet på mange måder”.
Manglende hygiejne koster mange børn livet
Rapporten fremhæver også nye data, der viser, at tre milliarder mennesker i 2017 manglede grundlæggende sæbe- og vaskefaciliteter i hjemmet, herunder næsten tre fjerdedele af de mennesker, der bor i de mindst udviklede lande.
Hvert år dør 297.000 børn under 5 år af diarré på grund af utilstrækkelig vask. Dårlig sanitet og forurenet vand hjælper også med at overføre sygdomme, såsom kolera, dysenteri, hepatitis A og tyfus.
”Børn og deres familier i fattige og landlige samfund er mest udsat og risikerer at blive ladt tilbage”, siger Kelly Ann Naylor. Hun opfordrer regeringerne til at ”investere i deres lokalsamfund, hvis vi skal bygge bro over disse økonomiske og geografiske skillelinjer og levere denne væsentlige menneskerettighed”.
Mens antallet af mennesker, der besørger i det fri er halveret siden 2000, fra 21 procent til 9 procent, fortsætter 673 millioner mennesker med denne praksis i en række af de mindst udviklede lande. Desuden er antallet af mennesker, der ikke har et toilet eller kloakering, steget i 39 lande, hvoraf størstedelen ligger i Afrika syd for Sahara.
”At lukke uligheder i tilgængeligheden og kvaliteten af vand, sanitet og hygiejne bør være kernen i offentlige finansierings- og planlægningsstrategier”, understreger Kelly Ann Naylor.
”At slække på investeringsplaner for universel dækning er at undergrave årtiers fremskridt på bekostning af kommende generationer”.