FN sætter kroniske sygdomme på den globale dagsorden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nylige rapporter fra FN’s generalsekretær og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at omkring 60 procent af alle dødsfald på verdensplan kan tilskrives kroniske sygdomme

4/5 af disse sygdomstilfælde rammer mellem- og lavindkomstlandene. Prognoser viser, at tendensen er særlig bekymrende for u-landene, der vil opleve en markant stigning i denne sygdomsbyrde frem mod år 2030.

Derfor holder FN højniveaumøde mandag og tirsdag i New York om forebyggelse og kontrol af kroniske sygdomme. Mødet samler stats- og regeringschefer og sundhedsministre fra hele verden, skriver udenrigsministeriet på sit website.

Med højniveaumødet vil de enorme økonomiske, sociale og menneskelige omkostninger forbundet med kroniske sygdomme for første gang blive sat på den globale sundheds- og udviklingspolitiske dagsorden. Mødet vil resultere i en sluterklæring med politiske bindinger til forebyggelse og kontrol af kroniske sygdomme.

Højniveaumødet vil især se på 4 sygdomme: Kræft, hjertekar-sygdomme, luftvejssygdomme og diabetes, da mange dødsfald kan føres tilbage til netop disse sygdomme.

Den bredere dagsorden rummer dog også emner som psykiske lidelser og alzheimers.

Særligt 4 faktorer øger risikoen for at pådrage sig kroniske lidelser: Rygning og alkoholmisbrug, lav fysisk aktivitet samt usund kost.

Under højniveaumødet vil der blive holdt 3 rundbordsdiskussioner om:
a) De sociale og økomiske følger af kroniske sygdomme;
b) Styrkelse af nationale kapaciteter og politikker og
c) Fremme af internationalt samarbejde.

Repræsentanter fra civilsamfundet, delegerede og repræsentanter fra forskellige FN-organisationer vil deltage. Danmark er repræsenteret af Indenrigs- og sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, v. direktør Else Smith, Udenrigsministeriet v. den danske FN-ambassadør samt repræsentanter for civilsamfundet.

Danmark har i WHO-regi været i forreste række i forhold til kroniske sygdomme, idet Danmark som et af de første lande i verden valgte at sætte emnet og udfordringerne i forbindelse med disse sygdomme på dagsordenen, da Danmark havde en bestyrelsespost i WHO (2006- 2009), hedder det.

Danmark har været engageret i forberedelsen af højniveaumødet. FN holdt den 16. juni 2011 en civilsamfundshøring i New York, hvor både flere danske civilsamfundsrepræsentanter og den danske FN-mission deltog.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Udenrigsministeriet har ligeledes holdt et åbent dialogmøde for interesserede aktører, som led i den danske forberedelse til højniveaumødet.

Se også
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=39600&Cr=non+communicable+diseases&Cr1=

Yderligere oplysninger hos:
Maja Mortensen, den danske FN-mission i New York
tlf. +1 646 932 2914
Katrine Schjønning, kontorchef i Indenrigs- og sundhedsministeriet
tlf. 25 27 56 32
Marianne Kristensen, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen
tlf. 20 75 96 41