Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Den første store rapport fra FNs Klimapanel i 6 år understreger den alvorlige trussel fra klimaforandringer med endnu stærkere kraft, men alligevel forventer man hårde angreb fra sponsorerede klimaskeptikere.
Verdens førende klimaforskere er mere sikre på, at klimaforandringer er menneskeskabte, men de er lidt mere usikre på, hvilke konsekvenser det vil få.
Det er nogle af hovedkonklusionerne i FNs Klimapanels store rapport om klodens tilstand, der bliver delvist offentliggjort i Stockholm i dag, fredag. Det er den første af i alt 3 delrapporter, hvor den endelige offentliggørelse af hele det gigantiske værk foregår i København oktober 2014.
Rapporten er den 5. i en række rapporter om klodens tilstand, som klimapanelet udgiver med 5-7 års mellemrum. Den sidste er fra 2007.
Over 800 forskere har bidraget til den første delrapport, der bliver en mursten på omkring 2000 sider.
Menneskeskabte klimaforandringer
Spændingen udløses altså fredag i Stockholm, men allerede nu er forskellige konklusioner blevet lækket.
Både Berlingske og The Guardian kan berette, at forskningen nu er langt mere sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabte.
Rapporten konkluderer med højere sandsynlighed, at menneskeheden spiller en rolle i forhold til de globale temperaturstigninger. I rapporten fra 2007 beregnede man, at 90 % af forskningen tildeler menneskeheden et hovedansvar for klimaændringerne. I den ny rapport skulle dette tal være oppe på 95, eller måske endda 98 %.
Desuden konkluderer rapporten, at vi risikerer en højere stigning i vandstanden i verdenshavene end man tidligere havde kalkuleret.
I 2007 beregnede man, at 59 cm. var den stigning, som vi maksimalt kunne forvente i dette århundrede. I denne rapport er den maksimale stigning øget til omkring en meter, skriver Berlingske.
Til gengæld er klimapanelet lidt mere i tvivl om konsekvenserne af CO2-niveauet i atmosfæren. I rapporten har man ifølge Berlingske regnet sig frem til, at en fordobling af CO2-niveauet i atmosfæren i forhold til niveauet før industrialiseringen vil betyde en temperaturstigning på mellem 1,5 og 4,5 grader.
Dette er et mere forsigtigt skøn end forudsigelsen fra 2007, hvor den nedre grænse var højere.
Vil verdens ledere lede denne gang?
Det betyder, at det lavest sandsynlige minimum for temperaturstigning ligger lige under 2 %. Det er den grænse, verdens ledere har forpligtet sig på at holde sig under i dette århundrede.
En fordobling af CO2-niveauet i dette århundrede i forhold til før industrialiseringen er nemlig meget sandsynlig, Med mindre, der bliver handlet meget snart.
“Der er stadig et ’mulighedernes vindue’. Sandsynligheden for at det kan lade sig gøre, er til stede, hvis vi agerer inden for 10 år. Men så skal der virkelig bremses meget hårdt. Det ser meget svært ud,” siger Jens Hesselbjerg, forskningsleder ved DMI, til Dagbladet Information.
Han har bidraget til den store rapport fra klimapanelet. Desværre har han ikke megen tiltro til, at problemerne kan løses af verdens ledere i FN.
“Min tillid til, at der kan ske noget i det regi, har lidt betydelig skade – ikke mindst med COP15 i København,” understreger Hesselbjerg i Information.
Han henviser til de årlige klimaforhandlinger i FN (Conference of the Parties), hvor nummer 15 blev afholdt i København. Forventningerne til resultater netop dette år var tårnhøje, men det blev en fuser.
Siden da har de involverede parter været meget forsigtige med at sætte høje mål og ambitioner, lyder en almindelig analyse.
Angreb fra klimaskeptikere
Udover de internationale klimaforhandlingers træghed, er der andre aktører, der forsøger at dæmpe afkølingen af planeten.
Klimaskeptikere eller klimabenægtere vil ganske givet angribe konklusionerne i rapporten som det er sket mange gange før. Men det kommer trods alt ikke som en overraskelse for klimapanelet, der mener, at skeptikerne sponsoreres af særinteresser.
“Interesseorganisationer betaler for at diskreditere forskerne hele tiden. Vi skal være forberedt på dette”, siger Halldór Thorgeirsson, der arbejder med styringen af de internationale klimaforhandlinger, til The Guardian.
Rapporten fra 2007 blev angrebet for nogle få fejl, der havde sneget sig ind i de mange tusinder af sider.
I 2007 var der særligt et problem med gletsjere, der blev beregnet til at smelte i 2035, hvor man havde glemt at inkludere et tidsspænd.
“Det, vi sagde om gletsjerne var ikke helt forkert – gletsjerne smelter rundt om på kloden, så det står vi ved”, siger Rajendra Pachauri, formanden for FNs Klimapanel, til BBC.
“Denne gang har vi været dobbelt omhyggelige, at vi ikke laver en fejl af den type. Og jeg håber, at den (rapporten, red.) vil forsikre alle for, at menneskelig påvirkning har en stor effekt på jordens klima”, forklarer han.
Et af de omstridte emner lige for tiden er det tilsyneladende fald i de globale temperaturer de seneste år. Endnu er varmeniveauet fra rekordåret 1998 ikke blevet slået.
Der er ifølge BBC flere forskellige forklaringer på, hvorfor den globale temperatur ikke har nået samme højder siden, men en samlet kurve over de sidste 150 år viser, at temperaturen overordnet veksler mellem et højdepunkt og et lavpunkt ca. hver 10. år. Den gennemgående trend er imidlertid en opadgående kurve.
John Norbo, klimachef ved WWF er ikke i tvivl om klimaforskningens resultater, og han håber, at rapporten bliver genstand for seriøs debat.
“Det er umådelig trist, at se hvordan disse skeptikere – flere af dem med olielobbyen i ryggen – fører sig frem med forældede argumenter. Det kan vi håbe stopper nu; vi kan håbe, at de tager denne meget grundige rapport seriøst og tager dens konklusioner til efterretning, så vi sammen kan koncentrere os om at finde løsningen på de meget store udfordringer, som vi står overfor,” påpeger han.
Læs mere om rapporten og FNs Klimapanel (IPCC) her: http://www.ipcc.ch/
Læs pressemeddelelse fra WWF her: http://www.wwf.dk/?5900/Ny-klimarapport-Naturens-ndrb-bliver-stadig-hjere