FN-styrke på op til 17.000 mand til Darfur – hvis ja fra Khartoum

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Sikkerhedsråd godkendte torsdag indsættelsen af en fredsbevarende FN-styrke med op til 17.000 mand i Sudans Darfur-provins, skriver flere nyhedskilder.

12 af Sikkerhedsrådets 15 medlemmer stemte for beslutningen, mens Kina, Rusland og Qatar undlod at stemme.

FN-styrken skal senest 1. januar 2007 afløse den dårligt udrustede og hårdt prøvede styrke fra Den Afrikanske Union (AU), der hidtil har taget sig af de fredsbevarende operationer i den urolige region.

Styrkens indsættelse kræver dog accept fra centralregeringen i Khartoum, som hidtil har været modstræbende.

I forbindelse med vedtagelsen af resolutionen i Sikkerhedsrådet udtalte udenrigsminister Per Stig Møller (K): – Danmark er medforslagsstiller og har arbejdet hårdt for denne resolution. Vi har opfordret alle medlemmer af Sikkerhedsrådet til at støtte resolutionsforslaget.

– Situationen i Darfur er klart blevet forværret siden underskrivelsen af fredsaftalen i maj mellem regeringen i Khartoum og den ene fraktion af oprørsgruppen SLM. Befolkningen i Darfur har et stort behov for beskyttelse og humanitær hjælp.

– Derfor ønsker vi med resolutionen at sikre en umiddelbar styrkelse af AUs mission og indsættelse af en robust FN-styrke senest ved årsskiftet. Sideløbende opretholder vi presset på parterne i forhandlingerne om en varig og bæredygtig løsning for hele Sudan, slutter udenrigsministeren.

Resolutionsteksten angives at indeholde de samme elementer om beskyttelse af civilbefolkningen, som også ligger i AUs mandat.

Herudover skal FN styrken, med henvisning til FN pagtens kapitel VII, forhindre angreb på civilbefolkningen samt beslaglægge våben og udstyr, der befinder sig i Darfur i strid med fredsaftalen og tidligere FN resolutioner.

Indsættelse af FN-styrken forudsætter Sudan regeringens accept. Regeringen i Sudan har hidtil modsat sig en FN overtagelse, men det internationale samfund arbejder på at ændre dette forhold, hedder det i en pressemelding fra udenmrigsministeriet.