FN’s medlemslande stemmer for global flygtningeaftale

kigeme_flygtningelejr_oxfam
Forfatter billede

”Den globale flygtningeaftale er den helt rigtige vej frem,” siger Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, i en pressemeddelelse.

”Selvom aftalen ikke er perfekt, er den et stort skridt fremad og det er i sig selv en stor præstation at nå til enighed om en aftale. Med den vil verdens lande arbejde på at forbedre flygtninges liv og levevilkår, hvor de er: At arbejde for at gøre dem selvforsørgende, have adgang til uddannelse, sundhed og føre et normalt og fredeligt liv, mens de af tragiske grunde ikke kan være i deres hjemland,” siger han.

Samtidig er der lagt op til at kompensere de lande, der huser størstedelen af verdens flygtninge tilstrækkeligt. Næsten 90 procent af verdens flygtninge bor i lav- og mellemindkomstlande.

”Vi har stærkt brug for denne aftale for at genoprette håbet for de millioner af flygtninge, der ofte lever marginaliserede i de samfund, de er endt i. Og vi har brug for aftalen til at hjælpe de lande, hvor der bor rigtig mange flygtninge, med at klare denne opgave – og samtidig potentielt drage fordel af at være vært for flygtninge,” siger Christian Friis Bach.

USA stemte imod som eneste land

Mens Dansk Flygtningehjælp beklager, at USA som det eneste land blandt de 193 FN-stater ikke var villig til at bekræfte den globale flygtningeaftale med samme vægt som de andre lande, vælger Christian Friis Bach alligevel at tolke det positivt, at amerikanerne støtter målsætningerne i aftalen:

Han mener, at afstemningen vidner om en overvældende støtte blandt FN-medlemsstater til fælles aftaler for flygtninge.