FN’s Racediskriminationskomité kritiserer Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Tue Magnussen
Advocacy-koordinator i RCT og bestyrelsesmedlem i FN-forbundet

I august blev Danmark eksamineret og evalueret af FN’s komité for eliminering af racediskrimination (CERD).

I en syv sider lang rapport, som 20. september blev fremsendt af Udenrigsministeriet til Folketingets retsudvalg, fremlægger CERD, FN’s Racediskriminationskomité, sine foreløbige konklusioner og kritiserer Danmark for i en lang række tilfælde ikke at leve op til FN-konventionen om at afskaffe racediskrimination.

Danmark underskrev i 1966, men ratificerede først 1971, FN’s konvention om at afskaffe alle former for racisme – den internationale konvention til eliminering af racediskrimination (ICERD) – som blev vedtaget af FN’s Generalforsamling i december 1965, og lige siden har den danske regering – i lighed med andre lande, som har ratificeret konventionen – hver andet år skullet tilbagerapportere om, hvordan det går med at opfylde konventionens forpligtigelser.

Racediskriminationskomitéen fremhæver denne gang i sine foreløbige konklusioner i alt 12 tilfælde, som komitéen “beklager”, er “bekymret over” eller “anbefaler” bliver ændret.

Blandt andet advarer komitéen Danmark mod at fjerne racismeparagraffen, kritiserer familiesammenføringsreglerne og det nye pointsystem for udlændinge, som ønsker permanent ophold i Danmark, samt anbefaler, at romaer anerkendes som mindretal.