Da Algeriets fodboldlandshold vandt en 1-0 sejr i finalen over Senegal i African Nations Cup i sidste måned, gik det ikke stille af sig. Ikke mindst i hjemlandet og i den tidligere kolonimagt Frankrig, hvor der bor mange mennesker fra Algeriet.
Sejren blev også fejret af et stort antal saharawier i den marokkanske koloni Vestsahara. De har en særlig grund til at holde med Algeriet: landet er nemlig en tæt allieret, der blandt andet har nemlig huset over 160.000 saharawier i flygtningelejre siden 1975, hvor Marokko med vold og bombefly koloniserede Vestsahara.
Det skriver Global Aktion (tidligere Afrika Kontakt).
Kørt over efter fodboldsejr
De marokkanske kolonimyndigheder valgte, som det ofte sker under demonstrationer i Vestsahara, at gribe voldsomt ind, da mange saharawier samledes på gader og stræder, efter at Algeriet slog Senegal i finalen.
I tumulten der fulgte, blev den 23-årige studerende Sabah Njourni kørt over af et hjælpekøretøj der kørte i høj fart, skriver Equipe Media og Western Sahara Human Rights Watch, der begge dokumenterer brud på menneskerettighederne i Afrikas sidste koloni.
Hun døde senere af sine kvæstelser.
Ifølge Equipe Media var gaderne i Vestsaharas hovedstad, El Aaiun, på det nærmeste belejret af marokkanske styrker, der blokerede gader og stræder med barrierer og vandkanoner og uddelte tæv til adskillige saharawier for at stoppe fejringerne.
”Ulykken skete, mens hundredvis af fredelige saharawi-demonstranter gik på gaden for at fejre Algeriets sejr mod Senegal. Soldater i gaderne skød gummikugler og tåregas efter menneskemængden og arresterede adskillige af dem. Flere fik tæv af politiet og mange som burde have været en tur på hospitalet for brud og andre skader turde ikke tage på hospitalet, fordi de var bange for at blive arresteret”, fortæller Mohamed Mayara, der som medstifter af Equipe Media selv har oplevet af få tæv og blive tortureret af de marokkanske kolonimyndigheder.
Amnesty International fordømmer de marokkanske myndigheders hårde fremfærd og opfordrer til, at der placeres et ansvar for Sabah Njournis død.
Menneskeretsorganisationen citerer saharawi-aktivister for, at op mod 80 mennesker kan være kommet til skade. Men det præcise antal er uklart, idet mange formentlig ikke tog på hospitalet af frygt for repressalier.
Læs hele artiklen hos Global Aktion