2020 bliver et vigtigt år for kloden. Udover det afgørende klimatopmøde i Glasgow i november byder Kina velkommen til COP15, hvor verdens nationer skal nå til enighed om en ny ramme for at redde verdens natur.
I år udløber de hidtidige mål, kaldet Aichi-målene, og de har ikke bremset det dramatiske tab af biodiversitet i verden. Derfor er der håb om, at en ny ramme kan stoppe naturødelæggelserne.
Fredag præsenterede en arbejdsgruppe under FN et foreløbigt udkast til den nye strategi.
dokumentet.
Den nye ramme ligger under FN’s konvention om biodiversitet, som næsten alle verdens lande har tilsluttet sig. Strategien rummer FN’s vision om at ”leve i harmoni med naturen” i 2050 samt konkrete mål for 2030.
Det nye udspil vækker glæde hos grønne organisationer.
”Førende forskere, hundredevis af organisation og millioner af mennesker i verden har presset på for, at nationerne bliver enige og forpligter sig på at beskytte mindst 30 procent af planeten i 2030,” lyder det fra Brian O’Donnell, direktør for organisationen Campaign for Nature.
”Dagens udkast viser, at landene lytter, og at de anerkender den stigende rolle, som beskyttelse af land og vand må spille i at håndtere klimaforandringer, forhindre udryddelse af dyrearter samt at støtte mennesker og lokalsamfund,” fortsætter han.
at naturen er i forfald på stort set hele kloden.
Det har ikke hjulpet stort, at verdenssamfundet i 2010 vedtog de tyve Aichi-mål, som skulle have være indfriet i år. Undersøgelser viser, at det kun bliver en del af målene, som bliver realiseret, og at det overordnede formål med strategien om at bremse tabet af biodiversitet ikke er opnået. I stedet er naturtabet taget til.
Derfor er der håb om, at udviklingen kan vendes med en ny plan, som flere, herunder vores egen miljøminister Lea Wermelin (S), har kaldt ”en Paris-aftale for naturen”.
Og fredag kunne sekretariatet for biodiversitetskonventionen så præsentere det foreløbige udkast.
Tyve nye mål
paper parks” –
Til gengæld er der i udkastet sat et mål om, at den nye strategi skal hjælpe med 30 procent af den indsats, det kræver at nå i mål med klimaløfterne i Paris-aftalen.
Hele udkastet skal forhandles frem til den endelige vedtagelse i den sydkinesiske by i oktober.
Danmark og EU kommer med nye naturmål
195 nationer i verden har tilsluttet sig FN’s konvention om biodiversitet, og de skal dermed nå til enighed om den endelige aftale. Den eneste væsentlige undtagelse er USA, som står uden for pagten. EU er til gengæld part nummer 196.
I erklæringen fra mødet erkender ministrene med fortrydelse, at hverken EU eller den øvrige verden er på vej mod at nå de mål, der er sat. Til gengæld lover de at spille en konstruktiv rolle op til det forestående møde.
dokumentet.
EU-landene lover ved samme lejlighed blandt andet at tage hensyn til biodiversitet i alle relevante politikker samt at udfase naturskadelige subsidier.
nuværende strategi mod naturtabet udløber ligeledes i år. En midtvejsevaluering viser, at det ikke er fremgang med det overordnede mål om at bremse tabet af biodiversitet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har lovet en ny plan for den danske biodiversitet.