Fogh får ny u-landsordfører, der ønsker bistanden op på 1 pct.

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Venstre får en ny u-landsordfører, som åbent og klart har sagt, at han går ind for at hæve dansk udviklingsbistand til 1 procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Den var den gedigne overraskelse, da Venstre mandag udnævnte ordførere på de forskellige politiske områder.

Valget af ny udviklingsordfører efter Jens Hald Madsen, der røg ud af tinget, faldt på Karsten Lauritzen, som stillede op til Folketinget for første gang den 13. november.

Den kun 24-årige nordjyde var indtil juli i år landsformand for Venstres Ungdom, og meldte sig allerede som 14-årig ind i VU, bl.a. inspireret af Uffe Ellemann-Jensen.

Det var da også i en klar international sammenhæng, at borgmestersønnen fra Løgstør-egnen blev kendt her i foråret.

Den første weekend i marts blev der skrevet ungdomspolitisk historie, da de politiske ungdomsorganisationer herhjemme enedes om et fælles udviklingspolitisk udspil. Hovedpointen var, at de unge – og blandt dem Karsten Lauritzen – ville have bedre og mere udviklingsbistand.

Midlet hertil blev beskrevet sådan:

– Udviklingsbistanden skal hæves til 1 procent af bruttonationalindkomsten.
– Udviklingslandenes gæld skal eftergives uden at det koster bistandskroner.
– Bistanden skal gøres mere effektiv med fokus på de grundlæggende årsager til fattigdom.

Bag udspillet stod så forskellige organisationer som SFs Ungdom, Venstres Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Radikal Ungdom, Kristendemokratisk Ungdom og Konservativ Ungdom.

Organisationerne var blevet enige om udspillet efter et års samarbejde med FNs Udviklingsprogram (UNDP) om FNs 2015 Mål.

Udspillet fik bl.a. ros med på vejen af fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der understregede: – 2015 målene er en af vor tids største udfordringer. (..) Derfor er det prisværdigt, at unge på tværs af politiske skel er nået til enighed om, hvad Danmark bør gøre for at leve op til disse mål.

Karsten Lauritzen var en af de drivende kræfter i initiativet og skrev bl.a., at “der kun skal gives flere penge, hvis bistanden fortsat forbedres, og hvis vi får mere bistand for vore penge”.

“Multilateralt skal FN reformeres og effektiviseres. Bilateralt skal antallet af programsamarbejdslande mindskes, og der skal fokuseres på strukturerne bag verdens fattigdom. Her er uddannelse det vigtigste”, hed det videre.

Han fortsatte:

“Vore anbefalinger er resultat af, at vi som politiske ungdomsorganisationer, med hver vores politiske og ideologiske ståsted, har indset den tvingende nødvendighed af en øget indsats for verdens udvikling”.

“Parti-egoistiske motiver og ideologiske forskelligheder er tilsidesat for at opnå enighed om så konstruktive og substantielle politiske anbefalinger som muligt. Det er vores håb, at dette samarbejde kan tjene som forbillede for det danske Folketing”.

“Fremtidens politikere står sammen for større og bedre udviklingsbistand”, sluttede VUs dav. landsformand.

Karsten Lauritzens skarpe internationale profil lod sig atter høre, da han var udsendt til efterårets generalforsamling i FN af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) som repræsentant for dansk ungdom

Han rejste en række bemærkelsesværdige krav til FN og den danske regering om 4 nye konkrete 2015 Mål.

– 2015 Målene løser ikke fattigdom og hiv/aids-problemerne i landene i Den 3. Verden, de begrænser dem kun. Der er behov for at give hjælp til selvhjælp og fattigdom bekæmpes ved at dele fiskestænger – ikke fisk ud, sagde han i september.

2015 Målene er internationale målsætninger vedtaget af verdenssamfundet i 2000, som senest i 2015 skal have halveret den globale fattigdom.

De 4 forslag, som Lauritzen og DUF foreslog tilføjet 2015 Målene, er:

1) I 2015 skal halvdelen af Afrikas befolkning have computeradgang. Konkret skal Danmark inden 2015 sikre, at 200 millioner afrikanere har adgang til computer

2) I 2015 skal gældseftergivelse ikke længere accepteres som udviklingsbistand, og Danmark skal gå foran i processen.

3) I 2015 skal Danmark have åbnet mindst 5 danske universiteter i større afrikanske byer. Danmark skal på den måde være med til at uddanne den næste generation af afrikanske ledere: Erhvervsfolk, embedsmænd og politikere.

4) I 2015 skal mindst halvdelen af alle afrikanske indtægter fra naturressourcer, så som olie, bruges til at skabe partnerskaber og samhandel mellem de afrikanske lande. En stor del af den manglende vækst og udvikling i Afrika skyldes, at de afrikanske lande ikke samarbejder og udøver tilstrækkelig samhandel.

På det personlige plan er Karsten Lauritzen opvokset på en gård nær Løgstør i Himmerland som søn af Jens Lauritzen, borgmester i Vesthimmerland.

Som han skriver på sin personlige hjemmeside:

Der er altid blevet diskuteret politik over middagsbordet i mit hjem.

Jeg bruger min fritid i selskab med gode venner og familie – det være med en god film, et sjovt spil eller bare omkring et bord – med grin, samtale og god mad.

Som landsformand for Venstres Ungdom har jeg haft ansvaret for VUs 7 mand store sekretariat. Samtidig har jeg haft fuld gang i studiet “Politik og Administration” på Aalborg Universitet.

I efteråret 2006 blev jeg folketingskandidat i Hjørring-kredsen og bor i dag i Hjørring på Græsvangen 30.

Jeg har altid engageret mig i frivillige foreninger, bestyrelser og i politik. Jeg tror fuldt og fast på, at engagement og deltagelse gør en forskel, og at de bedste løsninger nås via diskussion og kompromisser.

I et avisinterview har han bl.a. sagt:

– Jeg har lært, at det vigtigste i politik er at kunne sit håndværk. Man skal sætte sig ordentligt ind i tingene. Der er et stort generationsskifte på vej i dansk politik, og det er med at få nogle unge ind, så spændet ikke bliver så stort i Folketingssalen.

Når Venstres nye u-landsordfører skal beskrive sig selv falder 3 ord ham ind. Fornuftig, positiv og flittig.

– Mit slogan er, at hvor der er vilje, er der vej. Det har jeg lært af min familie. Selv om jeg er den eneste ud af 42 familiemedlemmer, der forsøger at få en lang videregående uddannelse, ved jeg, hvor jeg kommer fra, siger Karsten Lauritzen.