Tirsdag sendte en række islamiske ledere fra mange forskellige lande et stærkt klimabudskab til deres trosfæller.
Det sker i en muslimsk klimaerklæring. Erklæringen indeholder et væld af anbefalinger.
Parterne anmoder særligt rige og olieproducerende lande om at holde temperaturstigningen i dette århundrede under 2 men helst under 1,5 grader. Derfor anbefaler de en udfasning af fossile brændstoffer så hurtigt som muligt, men senest i 2050.
Mattias Söderberg, klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp er begejstret for udmeldingen.
”Flere af verdens olielande er også muslimske, og netop derfor er deklarationen vigtig”, fortæller han, og fortsætter:
”De religiøse ledere understreger, at vi i fremtiden skal holde op med at bruge fossile brændsler, og at vi skal finde vedvarende og bæredygtige løsninger. Det er et vigtig signal til Saudi Arabien og andre lande i regionen”.
Muslimsk klimatopmøde i Istanbul
Den islamiske klimaerklæring kommer på baggrund af et symposium afholdt i Istanbul denne uge. Seminaret er arrangeret af organisationerne Islamic Foundation for Ecology and Environmental Sciences og Islamic Relief charity.
Erklæringen støttes af muslimske lærde og miljøaktivister fra 20 lande, heriblandt Uganda, Libanon, Bosnien og Indonesien, skriver det amerikanske medie Huffington Post.
”Verdens religioner har en vigtig rolle at spille i klimadebatten. Mange mennesker lytter til religiøse ledere, og konferencen i Istanbul kan derfor få stor opmærksomhed blandt muslimer”, forklarer Mattias Söderberg.
Det bliver derfor spændende at se, hvor mange imamer, der vil inkludere klimabudskaberne i deres prædikener rundt omkring i verden.
Også budskab til almindelige mennesker, virksomheder og organisationer
Erklæringen rummer imidlertid mere end opfordringerne til at reducere udledninger. Der er også budskaber adresseret til andre end klimaforhandlere og regeringsledere.
”Udtalelsen vender sig ikke kun til regeringer. Det er også en opfordring til almindelige mennesker, firmaer og organisationer. Alle er nødt at arbejde sammen for at skabe en grøn omstilling”, siger Mattias Söderberg.
Der er blandt andet en anmodning om at omstille til en cirkulær økonomi, hvor produkter og komponenter bliver genbrugt og genanvendt efter deres levetid.
Erklæringen rummer også en opfordring til rige og olieproducerende lande om at reducere forbruget, så fattige kan få bedre del i de knappe ressourcer.
Religionerne står sammen om skabelsen
Den muslimske erklæring kommer et par måneder efter Pave Francis I’s hyrdebrev, som ligeledes er et kraftigt kald til klimahandling.
De store religioner har dermed mobiliseret op til det vigtige klimatopmøde i Paris i december, hvor man forventer en ny international klimaaftale.
”Den muslimske opfodring til handling minder meget om kristne meldinger om klima. De store religioner står sammen, når det handler om at passe på skabelsen”, lyder det fra Mattias Söderbeg.
Erklæringen kan hentes her: http://islamicclimatedeclaration.org/islamic-declaration-on-global-climate-change/