Folkekirkens Nødhjælp: Regeringen svigter verdens fattigste – så enkelt er det

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

”Der er ikke meget at glæde sig over i dag, men man skal huske at rose dem, der roses bør. Og jeg vil gerne rose de konservative for at have kæmpet for at sikre lidt flere penge til nærområderne”, siger hun i en presseudtalelse torsdag.

Mere til nærområderne

Ifølge aftalen afsættes der en reserve på 300 mio. kr. til flygtningekrisen i Europa. Det vil styrke den indsats i nærområder, som bl.a. Folkekirkens Nødhjælp udfører.

”Men det ændrer desværre ikke på, at dét, der gør dansk bistand unik, er kampen for demokrati, menneskerettigheder og ligestilling. Det har lidt nederlag”, anfører Nødhjælpens “general” og lægger til:

“Det samme har den langsigtede bistand, som er det bedste redskab til at forhindre fremtidige katastrofer og yderligere migration. Det er meget kortsigtet og bestemt ikke noget at være stolt over”.

Risikerer yderligere beskæringer

Som et nyt initiativ gør regeringen sig klar til at tage penge fra de indsatser, der skal forhindre folk i at flygte, hvis der kommer flere asylansøgere end forventet til Danmark.

”Dermed skaber regeringen endnu mere usikkerhed om Danmarks udviklingsbistand i en tid, hvor der er brug for stabilitet på området. Jeg er meget bekymret for, hvad det vil betyde for Danmark som en troværdig partner i verden”, siger generalsekretæren.

Birgitte Qvist-Sørensen sidder som eneste medlem fra nødhjælps- og civilsamfundsorganisationerne i følgegruppen til regeringens udenrigsudredning.

Her vil hun kæmpe til det yderste for, at dét, der har gjort dansk bistand unik i verden, kommer tilbage som hovedprioritering for Danmark. Det er de områder, som nu må betale mest for regeringens finanslov.

Skæbneår for dansk udenrigspolitik

”2016 bliver et skæbneår for dansk udenrigspolitik”, gør Birgitte Qvist-Sørensen gældende.

“Danmark vil miste indflydelse, og kampen for verdens fattigste bliver sværere. Her tænker jeg ikke kun på de besparelser, der vil ramme vore egne medarbejdere og partnere i verden hårdt. Jeg tænker på Danmarks rolle som respekteret og beundret partner”, anfører hun.

Folkekirkens Nødhjælp lancerede torsdag en kampagne, der sætter fokus på, at selv om nedskæringerne har store konsekvenser for verdens fattigste, svarer besparelser reelt kun til godt 38 kroner per dansker:

”Jeg ved, at danskerne er optaget af verden omkring dem. Det har vi senest set med flygtningekrisen. Jeg håber, at danskerne også vil bakke op om kampen for demokrati og menneskerettigheder for verdens fattigste, nu når politikerne har svigtet”, slutter generalsekretæren for den store humanitære organisation.