Forhandlinger i Genéve: Ø-stater kalder på ambitiøst niveau op til COP 21

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Optakten til COP 21 i Paris er i gang. Søndag blev en af de forberedende forhandlinger skudt i gang i Genève. Stærkt repræsenteret ved mødet er bl.a. Alliancen af Små Østater (AOSIS), en gruppe af 44 lavtliggende og kystnære lande, der er særligt sårbare overfor klimaforandringerne. De forlanger ambitiøs tilslutning fra verdens ledere op til den afgørende aftale i Paris i december.

Mødet i Genéve startede søndag og skal forsøge at præcisere slutdokumentet fra forhandlingerne ved COP 20 i Peru og gøre det mere klart, hvilken juridisk status Paris-aftalen skal have. Ahmed Sareer er repræsentant ved FN for Maldiverne og ambassadør for den fælles sammenslutning for ø-stater (AOSIS):

“Genève vil tjene som en vigtig milepæl for at sikre, at vi er på vej til at levere en ambitiøs aftale i Paris i slutningen af året. Der er lang vej endnu, men jeg er optimistisk. Og jeg tror på, det internationale samfund er parat til at gøre det nødvendige arbejde for at nå i mål.” siger Ahmed.

“Mere specifikt er der behov for at gøre fremskridt i udviklingen af de grundlæggende byggesten, der skal danne juridisk grund for en bindende aftale.”

“For det første skal vi stille krav til den globale CO2-reduktion, der kan være i overensstemmelse med en langsigtet målsætning om at holde temperaturstigningen til under 1,5 grader. Den ambition kræver stærk deltagelse og bidrag fra alle internationale parter.”

Finansiering til større modstandsdygtighed  

En anden vigtig del af forhandlingerne vedrører finansiering. De økonomiske midler til at gennemføre 2015-aftalen kræver bindende finansielle forpligtelser fra verdens I-lande. Mange af de lande, der vil blive ramt hårdest af klimaforandringerne skal have klimafinansiering til at tilpasse sig og blive mere resistente overfor ekstremt vejr. Det vil bl.a. kræve overførsel af teknologi, vedvarende energi og kapacitetsopbygning.

“Det omdiskuterede punkt fra COP 20 i Lima, Loss & Damage, omfatter faste tab og skader som følge af klimaet og er af helt central betydning for ø-staterne. Derfor fortjener forhandlingerne om dét punkt en specifik diskussion i en separat session under COP 21. De internationale mekanismer på Loss & Damage blev drøftet under COP 19 i Warszawa og skal forankres i den nye aftale.” slutter Ahmed.