Når den danske afdeling af Læger uden Grænser (MSF) holder sin generalforsamling 2009 i den kommende weekend, takker formanden gennem 9 år, speciallæge Søren Brix Christensen, af.
Ikke fordi han er blevet træt af formandshvervet, eller fordi medlemmerne er trætte af ham, men fordi vedtægterne siger, at man ikke kan sidde i bestyrelsen i mere end 10 år ad gangen, skriver MSF i en pressemelding onsdag.
Søren Brix Christensen begyndte at arbejde for Læger uden Grænser i 1996, da han blev udsendt til Sudan. Han blev valgt ind i bestyrelsen i 1999 og afløste året efter læge Jens Hillingsø som ulønnet formand.
Søren Brix Christensen har i sin tid som formand især været optaget af behandlingen af de sygdomme, som regeringer og medicinalindustrien overser.
I 2002 var han udsendt til Sydafrika til et af de første projekter i Afrika, hvor fattige hiv-smittede blev tilbudt at komme i livsforlængende behandling. Et projekt, der den dag i dag viser forbløffende gode resultater, hedder det.
Efter at MSF har påvist, at det kan lade sig gøre at holde sygdommen stangen for under 100 US dollar (ca. 520 kr.) om året per patient, og efter mange års tøven fra forskellige regeringers side, er der i dag over 3 millioner mennesker i såkaldt antiretroviral behandling.
– Læger uden Grænser skal fortsat finde løsninger og vise verden, at det kan lade sig gøre at sætte ind overfor oversete sygdomme og katastrofer, siger Søren Brix Christensen.
Han erkender, at det bliver underligt at skulle stoppe som formand, fordi organisationen har fyldt så meget i hans liv igennem de seneste 13 år.
– Men det er ikke et sted, man skal være et helt liv. Det er et sted, hvor man fyrer den af i nogle år og er med til at ændre dagsordenen, og derefter overlader man roret til andre, siger Brix Christensen, der har lægepraksis i Nivå i Nordsjælland.
Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected], tlf. direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79