Kristian Dahls Mindelegat tildeles i år den dansk-afghanske mediemand Nagieb Khaja. Han har en omfattende og anerkendelsesværdig journalistisk produktion bag sig, men det er hans dækning af krigen i Afghanistan, han tildeles prisen for.
Redaktør Kristian Dahl var i 1905 med til at stifte Københavns Journalistforbund, hvis formand han var fra 1905 til 1930.
Legatet til hans minde uddeles hvert år til ”en yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt øget interesse for sit stofområde”.
Hæderen kaldes også den “lille Cavling-pris”.
Hvor andre journalister er rejst ud i krigszonerne med de vestlige styrker, eller har undersøgt den politiske baggrund for Danmarks deltagelse i krigen, har Nagieb Khaja sat sig for at beskrive krigen fra afghanernes synspunkt, fremgår det af en pressemeddelelse torsdag fra Dansk Journalistforbunds Kreds 1.
Det har han gjort med enestående vedholdenhed. I bogen ”Historien der ikke bliver fortalt” fra 2011 fortæller han om sine rejser i Afghanistan, sine møder med krigens ofre, og med Taliban.
Og i sin dokumentarfilm fra 2012, ”Mit Afghanistan – livet i den forbudte zone”, overlader han kameraet til nogle almindelige afghanere, som fortæller os hvordan det er at bo i Helmands krigszone.
Det er, som titlen på hans bog siger, en historie som ellers ikke bliver fortalt. Det er samtidig en historie det er nødvendigt at fortælle, så meget desto mere som resultatet af den danske militære indsats står og falder med, om det lykkes at vinde afghanernes sympati, deres ”hearts and minds”.
Denne vigtige historie er svær at fortælle, hvis ikke man som Nagieb Khaja er af afghansk afstamning, kender kulturen i landet og taler et af dets hovedsprog. Heldigvis for os andre har han valgt at fortælle den, og at fortælle den vedholdende, grundigt og nuanceret.
Nagieb Khaja (f. 1979) er en dansk-afghansk forfatter, dokumentar-instruktør og journalist.
Han er født og opvokset i København og uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2004.
Nagieb har igennem årene arbejdet for både fjernsyns- og avismediet og primært beskæftiget sig med terror, menneskerettigheder, krigen i Afghanistan og de kriminelle miljøer i Danmark – se mere på http://da.wikipedia.org/wiki/Nagieb_Khaja
Prisen overrækkes torsdag den 21. marts kl. 15 hos Dansk Journalistforbund, Gl. Strand 46, København K.
Mange nominerede med arbejder omkring 3. Verden
Blandt de i alt otte nominerede personer til årets Kristian Dahls mindelegat var usædvanligt mange med produktioner, som har relation til forhold i Den 3. Verden.
Udover Nagieb Khaja var det (fra indstillingerne):
Michael S. Lund
Få har dækket det arabiske forår så intensivt som Michael S. Lund, og få har som ham været i stand til at rapportere fra alle sider i konflikterne. Han har talt med Assads støtter i Syren, og han har talt med fattige bønder i Egypten, som helst ville beholde Mubarak.
På den måde har han lykkedes med at give danskerne en større forståelse både for storpolitikken og de enkelte menneskers valg.
Christina Lund Sørensen
Det er lykkedes hende at komme ind bag klosterportene i Burma og høre munkenes egen historie om, hvorfor de begyndte på de demonstrationer, som var med til at få et af verdens mest lukkede og brutale militærdiktaturer til at indlede en demokratiseringsproces.
Ved at komme ind på livet af munkene har Christina Lund Sørensen kunnet åbne Burma for danske TV-seere og læsere, både i TV-indslag, artikler og i bogen Ashins Forår.
Jette Aagaard og Eva Jung
I Berlingskes artikelserie ”Blodobligationer” afdækkede de to journalister, hvordan danske lønmodtagere, investeringsforeninger og kommuner låner penge ud til nogle af verdens mest korrupte og udemokratiske regimer.
“Gerne mere dansk næste år”
Priskomiteens formand, Uffe Gardel, sagde, da nomineringerne forelå:
”Der er mange udenrigspolitiske arbejder blandt de nominerede; arbejder hvor journalister med ihærdighed og nye metoder er trængt ind i kulturer der ellers er lukket land. Vi håber til næste år at se arbejder som på tilsvarende måde fortæller om det danske samfund”.
Kristian Dahl-udvalget består af:
Uffe Gardel, Berlingske, Ulla Poulsen, Kristeligt Dagblad, Lone Vibe Nielsen, Folketinget, Henrik Føhns, Harddisken på P1, Thomas Buch-Andersen, DR & Pernille Aisinger, Fagbladet Folkeskolen.
Yderligere oplysninger hos:
Uffe Gardel, tlf. 29 86 66 52