Forskede i Dansk Vestindien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Efter studentereksamen rejste fødselaren til USA, hvor hun læste antropologi og fik en ph.d.-grad i 1977 på en afhandling om afro-amerikansk kultur i det tidl. Dansk Vestindien med særligt fokus på øen St. Jan. Mere om de danske kolonier i Caribien, der blev solgt til USA i 1917, på https://da.wikipedia.org/wiki/Dansk_Vestindien

Afhandlingen var baseret på et års arkivstudier i Rigsarkivet i København og et års feltarbejde på St. Jan. Danske forskere var dengang mest optaget af dansk kolonihistorie og Karen Fog Olwig var den første, der fattede interesse for mange af de gamle politiprotokoller og retsdokumenter fra de vestindiske lokalarkiver.

Hun blev ansat på Institut for Antropologi under Københavns Universitet i 1976, og har været her siden, fra 2004 som professor.

Migration har haft hendes særlige interesse. I de senere år har hun især forsket i familiesammenføring, og de problemer, der kan opstå, når Danmark alene anerkender sammenføring med kernefamilien.

Adskillige flygtninge og migranter har andre og udvidede opfattelser af begrebet familiesammenføring.