Forsker: Det går tilbage for demokratiet globalt set

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Et klart mindretal af verdens befolkning lever i et demokrati i vestlig forstand, og det går tilmed den forkerte vej, konkluderer en amerikansk forsker overfor Kristeligt Dagblad onsdag.

De seneste år har utilfredse befolkninger overalt i verden demonstreret og protesteret for demokrati, navnlig i den arabiske verden, men også i Europa, Asien og Latinamerika.

Men mens ønsket om demokrati – eller mere demokrati – vurderes som tiltagende, ser det på samme tid ud til, at friheden på globalt plan er blevet indskrænket.

“Efter 2005 rullede den demokratiske bølge den anden vej, og et utilta-lende sammensurium af diktatorer, despoter og autoritære regeringer gjorde comeback,” konstaterer den amerikanske kommentator og prisvindende udenrigsredaktør for onlinemagasinet Slate, William Dobson, i et interview med Kristeligt Dagblad.

Han har netop skrevet en bog om emnet med titlen “The Dictator’s Learning Curve: Inside the Global Battle for Democracy”.

“The Economist” konstaterer samstemmende i sin årlige opgørelse af demokratiske udviklinger, at kun 11 procent af verdens befolkning lever i dét, som det britiske ugemagasin betegner som “frie demokratier”, altså demokrati i vestlig forstand.

25 ud af 176 undersøgte lande kan betegnes sådan, mens 1/3 af verdens befolkning lever i diktaturstater.

Udenfor kredsen af rige OECD-lande falder kun to latinamerikanske, to asiatiske og et østeuropæisk land ind under denne betegnelse. Ingen af de afrikanske lande har frie demokratier, hedder det.

Mellemøsten og Nordafrika står midt i en demokratisk krise, selv om det arabiske forår har vist, at befolkningerne har stærke ønsker om mere frihed – eller i hvert fald forandringer.

Flere regeringer føler sig presset af folkelige krav om demokrati eller mere demokrati, hvilket har gjort mange regeringer mere autoritære, konluderer rapporten fra The Economist.