Forskere: Danmark kan gøre mere for at beskytte verdens kulturarv

Forfatter billede

Danmark negligerer fortsat de internationale regler om kulturarvsbeskyttelse i krig rundt om i verden.

Selv om Danmark underskrev UNESCOs konvention om beskyttelse af kulturarv under væbnet konflikt allerede i 1954, tiltrådte vi først konventionen i 2003, og siden har skiftende regeringer kun taget få og ufyldestgørende skridt til at sikre overholdelsen af reglerne

Det skriver Anne Østrup og Frederik Rosén i seneste nyhedsbrev fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) torsdag.

Østrup er cand.jur. på Det juridiske Fakultet under Københavns Universitet og har bl.a. specialiseret sig i kulturarvsret, og Rosén er seniorforsker i international sikkerhed på DIIS.

Dette er tilfældet, selv om Danmark siden 2003 har deltaget i flere internationale militære operationer i områder, som er særdeles rige på kulturarv, anfører de to.

Konventionens pålæg

Ud over at forbyde angreb på kulturarv pålægger konventionen deltagerstaterne at træffe visse forberedende foranstaltninger for at beskytte og værne kulturarv både på eget og fremmed territorium.

Disse foranstaltninger omfatter bl.a., at der allerede i fredstid opbygges militær kapacitet til at sikre konventionens overholdelse i tilfælde af krig.

DIIS udgav tidligere på året en rapport, som undersøgte hvilke forholdsregler Danmark har taget for at sikre overholdelsen af UNESCOs konvention fra 1954 om beskyttelse af kulturarv under væbnet konflikt.

Læs videre på

http://www.diis.dk/publikationer/danmark-kan-goere-mere-beskytte-verdens-kulturarv

se også http://www.diis.dk/publikationer?key=Anne+Østrup

UNESCO er FNs Organisation for Uddannelse,Videnskab og Kultur og har hovedsæde i Paris.

Venstre-regeringen fjerner stort set alle bidrag til UNESCO i sit finanslovsforslag for 2016.