Tabet af plante- og dyrearter i verden har aldrig været så omfattende i menneskehedens historie, konkluderede en stor rapport af IPBES, en videnskabelig platform under FN.
Én million arter er hastigt på vej mod udryddelse, lød det, da rapporten blev præsenteret mandag.
Det har for alvor fået udfordringen med tabet af den biologiske mangfoldighed, kaldet biodiversitet, på dagsordenen.
interview med DR.
I EU er der ligeledes bekymrede miner på baggrund af naturtjekket.
i et opslag.
Også de grønne organisationer efterspørger politiske initiativer.
i en pressemeddelelse.
Halvdelen af Jorden skal være natur
Men hvor meget skal der til? I 2010 vedtog verdens nationer under FN’s Konvention om biodiversitet de 20 Aichi-mål, hvor et af dem sigter på, at 17% af landmassen og 10% af havområderne skal være beskyttet natur i 2020. Det er et af de få mål, der er på rette vej.
De ønsker, at 30% af kloden skal være fri natur og 20% skal håndteres bæredygtigt som ”klimastabiliserende områder” for at imødekomme naturtabet og holde temperaturstigningen under 1,5 grader. Og det skal ske i 2030. Det er dermed et indspark til diskussion om en afløser for Aichi-målene, der forventes at blive vedtaget under FN i Kina næste år.
i en artikel publiceret i det videnskabelig tidsskrift Science Advances.
”Komplekst liv har eksisteret på Jorden i 550 millioner år, og det er nu truet med en sjette masseuddøen. Hvis vi ikke ændrer kurs, vil det tage millioner af år for Jorden at vende tilbage til et tilsvarende spektrum af biodiversitet”, lyder det i artiklen.
skriver National Geographic i en artikel om initiativet.
IPBES-rapporten har fokus på, hvordan tabet af natur truer vores egen eksistens, særligt på grund af de vitale ydelser, der stammer fra sunde økosystemer.