Indtil 1975 blev der bygget mange store dæmninger i Nordamerika og Europa. I dag bliver der fjernet flere end der bliver bygget, fordi de miljømæssige omkostninger er for høje.
Alligevel er der masser af planer om dæmninger, der skal genere energi, i Afrika, Asien og Latinamerika.
Det er konklusionerne i et videnskabeligt studie publiceret i tidsskriftet PNAS.
Vandkraft fra dæmninger bliver af mange betragtet som vedvarende energi, men der er store miljømæssige omkostninger, viser studiet.
“De tegner et rosenrødt billede af gevinsterne, som ikke bliver indfriet og omkostningerne bliver ignoreret og skal betales af samfundet meget senere”, fortæller Emilio Moran fra Michigan University til BBC News.
Han er hovedforfatter til undersøgelsen, som beskriver, hvordan dæmningerne forstyrrer flodernes økologi, ødelægger naturmangfoldigheden, udleder drivhusgasser, fordriver tusindvis af mennesker og påvirker fødevaresystemer, vandkvalitet og landbrug tæt ved dem.
Rigere natur, slemmere konsekvenser
Mange udviklingslande risikerer nu, at gentage de mismodige erfaringer med dæmninger i Nordamerika og Europa. Der er mange planer om store dæmninger i Afrika, Asien og Latinamerika.
Store dæmningsprojekter er bl.a. i støbeskeen ved floderne Amazonas, Congo, Nilen og Mekong, og her kan konsekvenserne være langt større, fordi områderne er meget rigere på natur, lyder det i studiet.
I alt er der planer om 3.700 dæmninger i alle størrelser, skriver BBC.
Mange grønne organisationer er modstandere af store dæmningsprojekter, da de kan være til stor skade for natur og oprindelige folk. Se f.eks. https://www.internationalrivers.org
Se tillige https://globalnyt.dk/content/droemmen-om-nilen
Den kendte honduranske miljøaktivist Berta Caceres, der blev myrdet i 2016, var netop en af de mest fremtrædende i en lokal kamp mod et dæmningsbyggeri.
EU’s ferskvand i fare
I EU har WWF fokus på dæmninger i en kampagne angående EU’s Vanddirektiv. Det har et mål om, at ferskvandet i Europas floder, søer og vådlandsområder er i en sund tilstand senest i 2027.
Men lige nu er det udsat for et såkaldt fitness check i EU-Kommissionen.
Det betyder, at der er en undersøgelse om, hvorvidt lovgivningen lever op til sit formål, og der kan dermed være en risiko for, at den bliver trukket tilbage.
“Vanddirektivet er et af de mest ambitiøse og innovative EU-lovgivninger, som nogensinde er blevet vedtaget og afgørende for beskyttelsen og genoprettelsen af Europas ferskvandsøkosystemer”, skriver miljøorganisationen.
WWF mener, at dæmninger er en af de store trusler mod EU’s ferskvand.
Se tillige https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/apr/21/rivers-legal-human-rights-ganges-whanganui