Forslag om 250 mio. euro til afrikansk fredsfacilitet

Redaktionen

Udsagnet ingen udvikling i Afrika uden fred og sikkerhed gik igen, da EU-landenes udviklingsministre på et uformelt ministermøde i Trieste tog hul på drøftelserne af muligheden for økonomisk at støtte Afrikas egne bestræbelser på at løse kontinentets mange konflikter, skriver Udenrigsministeiet mandag på sin hjemmeside.

Den alvorlige baggrund for drøftelserne er det faktum, at op mod halvdelen af landene i Afrika i dag er involveret i en konflikt. Konflikterne hæmmer mulighederne for en bæredygtig udvikling både i det enkelte konfliktramte land og på tværs af hele det afrikanske kontinent.

I erkendelse heraf har de afrikanske lande de seneste år taget fat på at opbygge en effektiv organisatorisk ramme for fred og sikkerhed. Den Afrikanske Union (AU) har fået et stærkt politisk mandat til konfliktforebyggelse og -håndtering og er i færd med at opbygge sin egen kapacitet til at gennemføre fredsmissioner.

Udviklingen af programmet NEPAD (New Partnership for Africas Development) i tilknytning til AU har yderligere understreget viljen til at opbygge en sammenhængende sikkerhedsarkitektur i Afrika.

Men vilje gør det ikke alene – der er også behov for ressourcer, hvis indsatsen skal lykkes. På AU-topmødet i juli 2003 i Maputo anmodede de afrikanske lande derfor EU om økonomisk støtte til opbygning af kapacitet inden for konfliktløsning og gennemførelse af konkrete indsatser.

Som svar på den afrikanske anmodning vil EU-Kommissionen i løbet af denne uge fremsætte et forslag om at oprette en afrikansk fredsfacilitet. Ifølge de foreløbige oplysninger fra Kommissionen vil forslaget bl.a. indebære, at der i første omgang afsættes 250 mio. euro (ca. 1,87 mia. kr.) fra Den Europæiske Udviklingsfond til fredsfaciliteten. Midlerne skal bruges til at dække udgifter ved afrikanske operationer inden for konfliktløsning og konflikthåndtering.

For at sikre afrikansk ejerskab skal AU i høj grad selv administrere faciliteten og i hvert enkelt tilfælde afgøre behovet for indsatser. Det ligger dog samtidig fast, at EU-landene skal inddrages før beslutninger om at støtte konkrete operationer.

EU-landenes udviklingsministre havde i Trieste lejlighed til en første præsentation af og udveksling af synspunkter om forslaget, der generelt blev positivt modtaget. Også fra dansk side gav man udtryk for en grundlæggende positiv holdning til kommissionens oplæg, som i de kommende måneder vil være genstand for en grundig drøftelse i Rådet.

Danmark var repræsenteret af chefen for Danida, udenrigsråd Carsten Staur (48).