Danida har besluttet, at Børnenes U-landskalender i 2005 skal tage udgangspunkt i et af følgende 3 temaer: 1) flygtningebørn, 2) handicappede eller kronisk syge børn eller 3) børn og miljø. I modsætning til tidligere er der derimod ikke et krav om at U-landskalenderen skal sætte fokus på et bestemt geografisk område, skriver Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, på sin hjemmeside onsdag.
Projektet udvælges blandt forslag fra private danske organisationer. Danida opfordrer derfor store som små NGOer til at give deres interesse til kende ved at sende et kortfattet projektforslag. Det er dog vigtigt, at organisationer, som søger, har en vis erfaring med udviklingsprojekter, da der er tale om et stort beløb, som skal administreres.
I sin opfordring til at komme med projektforslag skriver Danida, bl.a.: Indholdsmæsigt skal projektet naturligvis stadig leve op til Danidas krav i forhold til Civilsamfundsstrategien m.v., men samtidig må/bør Børnenes U-landskalenderprojekt meget gerne kunne vække danske børns nysgerrighed for børns forhold i udviklingslandene. Projektet skal iværksættes i foråret/sommeren 2006 og have en varighed på 3-5 år.
Der vil i udvælgelsen af projektet blive lagt vægt på, at den danske organisation går aktivt ind i formidlingen af information om projektet og om forholdene i det land, hvor projektet finder sted. Den primære målgruppe for oplysningsarbejdet er de 5-10-årige danske børn samt forældre og lærere, der ønsker at vide mere om projektet og projektlandet.
Organisationen skal ud over selv at gøre et stykke formidlingsarbejde være indstillet på at samarbejde med DR og Danida ved forberedelsen af DRs u-landskalenderfilm, der traditionelt sendes som optakt til salget af U-landskalenderen, og i forbindelse med forberedelsen af Danidas undervisningsmateriale.
Projektet skal have en selvstændig karakter, det vil sige, at det skal være afgrænset fra allerede eksisterende projekter. U-landskalenderprojektet kan altså være en forgrening eller en knopskydning på et allerede eksisterende projekt, eller det kan være et helt nyetableret projekt. Det afgørende er, at projektet indholdsmæssigt og økonomisk kan afgrænses som ”u-landskalenderprojektet”. Derudover skal projektet i sagens natur primært rette sig mod børn i 1-15 års alderen i udviklingslandene.
Organisationer, der vil søge om at få u-landskalenderprojektet, skal i første omgang kun indsende en interessetilkendegivelse. Den må maksimalt fylde 5 A4-sider og skal omfatte: Beskrivelse af projektideen og målet for aktiviteterne herunder: Samarbejde med lokale partnere, målgruppe, bæredygtighed, formidlingsindsatsen og indikativt budget.
Interessetilkendegivelsen skal være Udenrigsministeriet, Kontoret for Humanitær bistand og NGO- og personelbistand, i hænde senest den 14. januar 2004. Spørgsmål om Børnenes U-landskalender rettes til Maren Balle, Danida på tlf 33 92 00 00