Befolkningskommissionens årlige møde i FN endte med et middelmådigt resultat, mener Sex & Samfund. Dog positivt, at mange lande tilslutter sig at seksuelle og reproduktive rettigheder er et centralt emne, mener organisationen.
FN’s befolkningskommission er årligt skueplads for forhandlinger, som viser grænsefladerne mellem progressive og konservative lande inden for rettigheder og sundhed i forbindelse med graviditet, fødsel og seksualitet – også kaldet seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Lørdag sluttede dette års forhandlinger i FN i New York, skriver organisationen Sex & Samfund i en pressemeddelelse mandag.
Helt anden tilgang fra Indien og Nepal
”Vi endte desværre med en middelmådig resolutionstekst, men det var positivt, at flere og flere lande anerkender, at seksuelle og reproduktive rettigheder er noget, man reelt er nødt til at forholde sig til og diskutere. For eksempel har Indien og Nepal en helt anden tilgang til emnerne end for 20 år siden, international advocacymedarbejder i Sex & Samfund Jacqueline Bryld, som netop er kommet tilbage fra New York, hvor hun overværede forhandlingerne.
I pressemeddelelsen langer Sex & Samfund bl.a. ud efter Vatikanet:
”Som så ofte før spændte Vatikanet og en række konservative land ben for at opnå et mere vidtrækkende resultat af årets forhandlinger, som er ekstra relevante, fordi de finder sted midt i den proces, som er med til at formulere de kommende udviklingsmål for verdens lande – og her kæmper Danmark og andre for at seksuel og reproduktiv sundhed finder plads.”
Dybt betændt emne
Jacqueline Bryld uddyber:
”Desværre lykkedes det ikke, at få seksuelle rettigheder skrevet særligt stærkt ind i årets resultat, fordi Vatikanet og en gruppe lande blokerede for det. Når man siger seksuelle rettigheder i FN-sprog, så betyder det for alle – herunder også homo- og bi-seksuelle samt transpersoner – og det emne, ved vi jo, er dybt betændt for tiden mellem blandt andet vestlige lande og afrikanske lande,” siger hun med henvisning til blandt andet Uganda, som har indført homo-fjendtlig lovgivning og en række lande som har omlagt eller trukket udviklingshjælp.
Og det var ikke kun seksuelle rettigheder, som den konservative lobby fik stækket, også formuleringerne omkring abort blev svagere, end Danmark normalt kæmper for, skriver organisationen.
I år var forhandlingerne præget af, at det er 20 år siden, at verden nåede frem til en række banebrydende resultater inden for seksuelle og reproduktive rettigheder under Cairo-konferencen International Conference on Population and Development (ICPD).
”Det vigtigste, vi opnåede i år, er at et flertal af lande fornyede og bekræftede deres politiske opbakning til seksuelle og reproduktive rettigheder, og det er noget vi kan bruge i den kommende kamp for seksuelle rettigheder. Og så blev der i årets forhandlingsresultatet skabt forbindelse mellem udvikling, befolkninger og de kommende udviklingsmål, som skal realiseres efter 2015,” siger Jacqueline Bryld.
Om ICPD
Under ICPD i 1994 blev 179 regeringer enige om, at retten til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder er central for global udviklingspolitikker og –programmer, og at det er en af nøglerne til at reducere de sociale og økonomiske uligheder, som findes i verden.
De årlige CPD-forhandlinger er opfølgninger på den ICPD-doktrin, som blev indgået i 1994.
Læs mere om Sex & Samfund: http://www.sexogsamfund.dk/