Fotoudstilling om Darfur kører hele juli i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty Internationals Sudangruppe åbner mandag den 2. juli en fotoudstilling om Darfur i Islands Brygge Kulturhus i København.

Det sker for at sætte fokus på den humanitære katastrofe i Sudan og behovet for en fredsbevarende FN-styrke, hedder det i en pressemelding tirsdag.

Billederne er taget af Jan Grarup og Erik Refner, 2 af Danmarks mest anerkendte pressefotografer. Begge har opholdt sig i længere tid i Darfur og dokumenteret de daglige overgreb på civilbefolkningen.

Antallet af dræbte under konflikten i Darfur-regionen i Sudan stiger støt. P.t. skønnes det, at 85.000 er slået ihjel, og yderligere 200.000 er døde af sult, underernæring, sygdom og andre konfliktrelaterede årsager.

Over 2,5 millioner er fordrevet fra deres hjem. Alene i marts i år blev omkring 40.000 fordrevet og for flere af dem var det ikke første gang.

Siden juni 2004 har Den Afrikanske Union haft soldater udstationeret i området, men de har ikke været i stand til at forhindre de væbnede militsers angreb, drab, voldtægter, plyndringer, nedbrændinger af landsbyer og andre grove menneskeretskrænkelser, hedder det.

På trods af flere forsøg på at få en fredsaftale i stand er det endnu ikke lykkedes det internationale samfund at standse overgrebene og forhindre den humanitære krise.

Det seneste forsøg var her i maj, men denne fredsaftale er stadig ikke underskrevet af alle krigens parter. I stedet er kampene intensiveret, og overgrebene mod civile har nået et omfang, som ikke er set siden 2004. På det seneste har også flere humanitære organisationer trukket sig tilbage på grund af optrapningen af konflikten.

Det internationale samfund må sørge for at beskytte de civile i Darfur, og udstillingen i Islands Brygge Kulturhus bidrager til at skabe opmærksomhed omkring behovet for handling.

På trods af forlydender om, at Sudan har accepteret en fredsbevarende styrke fra FN, er Amnesty International skeptisk over for Sudans regerings vilje til at handle.

En lignende aftale var på plads i november 2006, men regeringen i Sudan bakkede dengang ud i sidste øjeblik og genoptog derefter kamphandlingerne i Darfur.

Der holdes fernisering den 3. juli kl. 17.00, og udstillingen kører til den 30. juli.

Yderligere oplysninger hos Sudan koordinator i Amnesty Internationals Sudangruppe v. Anders Bager Kristensen, mobil 61 30 20 20