I de seks år, der er gået siden flygtningekrisen kulminerede, har den danske fotograf Martin Thaulow været dybt involveret i arbejdet med at dokumentere den. Han har været på mere end 42 rejser i udlandet for at afbillede mennesker på flugt.
Det arbejde kulminerer nu med udstillingen REIMAGINE, der åbner fredag den 16. september som led i Bornholms Kulturuge. Fotoudstillingen kan opleves på Havnen i Nexø, og det sted er ikke tilfældigt valgt.
Bygningerne på Nexø Havn, hvor udstillingen vises, ligger nemlig lige dér, hvor russerne bombede ved afslutningen af Anden Verdenskrig for 75 år siden. I 1945 lå der nemlig en lagerhal her, hvor tyskere, der var flygtet fra den etnisk udrensning i Königsberg (det nuværende Kaliningrad) var huset. Det er uvist, hvor mange af de tyske flygtninge, der døde under bombardementet den 7.-8. maj 1945, der også lagde store dele af Nexø i ruiner.Martin Thaulows billeder udstillers således side om side med arkivbilleder fra bombardementet af Nexø, hvilket fungerer som påmindelse om, at Danmark selv ikke er så mange år fra en tid, hvor krig, død og ødelæggelse fyldte.
En nutidig katastrofe
Til udstillingen udstiller Thaulow portrætter af folk, der enten har eller vil krydse Middelhavet.
Blandt andet udstiller han et portræt af syriske Abdullah Kurdi, far til den lille 3-årige dreng, Alan Kurdi, der døde 2. september 2015, da familien forsøgte at krydse Middelhavet for at komme fra Tyrkiet til Grækenland. Den lille drengs livløse krop i den røde t-shirt blev hurtigt et symbol på den humanitære krise, der udspillede sig i Middelhavet og fik for en stund de europæiske politikere til at reagere.
Ved samme lejlighed døde også Alan Kurdis bror, Galib, og drengenes mor, Abdullah Kurdis kone Rehana. På udstillingen portrætteres Abdullah Kurdi med sin nye søn, som han har opkaldt efter Alan.
Som et ekstra trick for at minde tilskueren om, at der stadig er flygtninge, der vover livet på turen over Middelhavet, har Martin Thaulow valgt at printe sine billeder på termiske nødtæpper, som er de knitrende tæpper, flygtninge svøbes i, når de kommer i land, og på brugte redningsveste, der er transporteret til Bornholm fra den græske ø Lesbos.
Nogle af portrætterne er i øvrigt taget af nogle af de over 60 syriske flygtninge, som bor i Nexø i dag, og hvoraf mange også har taget turen over Middelhavet som bådflygtninge.
Målet med udstillingen er at give tilskuerne perspektiv og indsigt og skabe en dialog både lokalt, nationalt og internationalt.
Samtidig ønsker Martin Thaulow at understrege, at krisen i Middelhavet stadig er en realitet, og at flygtninge hver dag sætter livet på spil i deres forsøg på at komme til Europa.
REIMAGINE kan opleves fra den 16. september til 17. november 2021. Læs mere om udstillingen på Bornholms Kulturuges hjemmeside.