Spildevand. Det er sådan noget, der ryger ud i afløbet og ned i kloakken, og så bliver det vel renset og genanvendt eller noget… Gør det ikke?
Svaret er nej. På verdensplan bliver 80 procent af spildevandet ledt tilbage i økosystemet uden at blive behandlet på nogen måde eller genbrugt.
Det skriver UN Water i anledning af World Water Day den 22. marts, der har spildevand som tema i år.
Man kan hente hele rapporten fra
http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002471/247153e.pdf
Stor forskel lande imellem
Spildevand kommer ikke kun fra husholdninger – det stammer også fra hospitaler, minedrift og industri, som dumper meget giftige kemikalier og medicinsk affald i afløbet.
Der er stor forskel på, hvor meget spildevandet bliver renset, alt efter hvor i verden det bliver udledt. I gennemsnit behandler højindkomstlande omkring 70 procent af deres spildevand, mens øvre middelklasselande renser cirka 38 procent. I lavindkomstlande bliver blot 8 procent af industrielt og kommunalt spildevand renset på den ene eller den anden måde.
Det er ikke kun et problem for miljøet – det er i høj grad også et problem for de 1,8 milliarder mennesker i verden, der kun har adgang til forurenet drikkevand. Drikkevand, som sætter dem i fare for at blive smittet med kolera, dysenteri, tyfus og polio. Forurenet vand og dårlig sanitet og hygiejne er årsag til omkring 842.000 dødsfald hvert år.
Også organisationen Unicef har i anledning af World Water Day lavet en ny rapport. Den konkluderer, at 36 overvejende mellemindkomstlande i verden vil have ekstrem vandmangel i 2040. Det vil blandt andet gå ud over næsten 600 millioner børn, vurderer Unicef.
Løsninger findes
I lyset af vandmanglen er spildevand i høj grad undervurderet som en potentiel kilde til rent vand, pointerer UN Water.
Et sted, hvor man har fundet en løsning, er i den sydafrikanske by Emalahleni, hvor der er mangel på vand. Her har et mineselskab bygget et rensningsanlæg, der bruger afsaltningsteknologi til at omdanne vand fra minen til drikkevand.
På den måde kan det nu tidligere forurenede vand afledes i naturen, og i processen bliver gips adskilt fra vandet og kan senere anvendes som byggemateriale.
Eksemplet kan give håb for de mange, mange mennesker, der ikke har adgang til en vandhane med rent, drikkeklart vand – især i en fremtid, hvor flere mennesker vil flytte til byerne, og hvor klimaforandringer er en uforudsigelig samarbejdspartner for bønder i udviklingslande, hvor det enten regner for lidt eller for meget.
World Water Day er den 22. marts hvert år. Meningen med dagen er at inspirere mennesker til at lære mere om emner, der relaterer sig til vand og gøre en forskel i især udviklingslande.