Fra tango på speed til malisk stjerneduo på Orange Scene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Når Roskilde Festival 2012 åbner torsdag, er det igen med et program, hvor musiknavne fra Den 3. Verden traditionen tro har meget høj prioritet. I år præsenteres over 30 navne inden for genren verdensmusik – et par gengangere og en masse nye.

Af Maria Bierbaum Oehlenschläger

Orquesta Típica Fernández Fierro indleder festivalens worldmusic-program torsdag på Cosmopol, mens den maliske duo Amadou & Mariam indtager Orange Scene søndag aften – lige inden Björk.

Roskilde Festival præsenterer over 30 koncerter med kunstnere fra en ikke-vestlig musiktradition. Se U-landsnyt.dks festivalprogram her:

Torsdag med tango og afroamerikansk hip hop

ORQUESTA TÍPICA FERNÁNDEZ FIERRO (ARG)
torsdag 05.07.12 – 17:30 – Cosmopol

Det 12 mand brede Orquesta Típica Fernández Fierro har givet den hjerteblodsdryppende tango en revolutionær opdatering og er gået rent ind hos både det argentinske publikum og internationalt.

BLITZ THE AMBASSADOR (GHA)
torsdag 05.07.12 – 21:15 – Cosmopol

Musikalsk mastermind. “It’s not where you’re from; it’s where you’re at,” observerer Chuck D på Blitz The Ambassadors anmelderroste Native Sun. Linjen fra Public Enemys legendariske frontmand indkapsler Blitz The Ambassadors transatlantiske hiphop godt.
Samuel Bazawule er opvokset i Accra, Ghana, og med sit trofaste The Embassy Ensemble i ryggen leverer denne musikalske mastermind hiphop, der bliver båret på en guldtrone af funky messingblæsere og afrobeat-agtig guitar.

Blitz the Ambassador overlapper med The Alaev Family, så her må vælges. U-landsnyt.dk satser på Blitz the Ambassador.

THE ALAEV FAMILY (ISR/TJ)
torsdag 05.07.12 – 21:30 – Gloria

Tel Aviv til bryllup. Med Centralasiens slagtøjstraditioner som udgangspunkt musicerer flere generationer af The Alaev Family på en gang – aldersspredningen strækker ifølge dem selv fra 15 til 79.
Hele Alaev-familien immigrerede i 1991 fra Tadsjikistan til Israel. Det hører man på den multietniske musik, som med harmonika, hidsige violiner og tyrkisklødede toneskalaer på klarinetten groover mere opstemt end et bryllup med det halve af Tel Aviv inviteret.

Fredag med nyt fra Congo og Columbia

LES FRERES SMITH (FR)
fredag 06.07.12 – 13:45 – Cosmopol

Et svar på dine bønner. Med deres blanding af afrobeat og funk med etnisk aroma er Les Freres Smith et velbeskrevet navn på Paris’ spillesteder. Byernes By er en multietnisk smeltedigel med især mange afrikanske emigranter, og den panafrikanske stemning er tydelig at spore under brødrenes svedige koncerter, som sikkert får Fela Kuti og James Brown til at sende hinanden en høj femmer i det hinsides.

BOUBACAR TRAORÉ (MALI)
fredag 06.07.12 – 16:00 – Pavilion

Vestafrikansk veteran. Med over 40 år på bagen Roskilde-debuterer Boubacar Traoré ikke én dag for tidligt. Med en stemme, der lyder som langtidsmodnet i solen, spiller Traoré blues med den akustiske guitar som det primære akkompagnement. Ydmyg og intim musik, ofte flosset af melankoli.

DANYEL WARO (REU)
fredag 06.07.12 – 17:00 – Gloria

Storyteller. Maloyas rituelle, messende stil er fremelsket af de sorte slavers efterkommere og appellerer stærkt til øboernes selvstændighed.
Danyel Waro er trods sine delvist franske aner en af denne kulturs fremmeste ambassadører. Han er elsket blandt øboerne som en unik musiker, poet, historiefortæller, frihedskæmper og kommentator. Waro skaber en magisk tilstedeværelse med denne slagtøjsbaserede hjemstavnsmusik, der nogle gange kan virke næsten besættende og overvældende.

CELSO PIÑA (MEX)
fredag 06.07.12 – 19:30 – Cosmopol

Cumbia. Den mexicanske veteran er en af hovedarkitekterne bag cumbia-genrens renæssance i Latinamerika. Den tropiske solskinsmusik har også leveret grundlaget for utallige fiestas på Roskilde Festival i de seneste år.
Piña giver den ældgamle, colombianske genre en elektronisk overhaling, samtidig med at han inkorporerer alt fra ska til rap i sin urbane, grundbrydende lyd.

BOMBA ESTÉREO (COL)
fredag 06.07.12 – 22:30 – Cosmopol

Tropisk elektrolyd fra den sydamerikanske elektroniske cumbia-scene, der oplever et enormt boost i disse år. Bomba Estéreo står i spidsen for denne pangfarvede bølge.
Roskilde Festival 2009 var deres første møde med en vestlig musikfestival. I dag er de mere ombejlede end mange vestlige rockbands. Stadig har Roskilde Festival dog en særlig plads i deres hjerter – bandet boede på camping under hele festivalen sidst – og de er lige så glade som os for gensynet.

BALOJI (CD)
fredag 06.07.12 – 00:30 – Cosmopol

Afropean. Baloji solodebutplade Hotel Impala var en respons til et brev fra moderen hjemme i Congo. De havde ikke set hinanden i omtrent 25 år. Pladen blev en succes og har placeret Baloji inden for centraleuropæisk, afrikansk smittet hiphop.
Congolesisk funk og rå rumba knopskyder opfindsomt gennem soul, rap og afrobeat i en organisk og håndspillet solskinsmusik, der har både fransk, swahili og bantu som modersmål.

JUPITER & OKWESS INTERNATIONAL (CD)
fredag 06.07.12 – 02:30 – Cosmopol

Solskinspop til nøds. Okwess International er et band sammenflikket af talentfulde ynglinge fra provinser i det hærgede land. Sammen spiller de en eventyrlig solskinspop med den healende zebola-dans som udgangspunkt.
Med Jupiter, ”rebellernes general”, i front fortæller det velspillende band historien om et Congo, der ikke rimer på nød, tørke og død. Jupiter & Okwess International tilbyder adgang til et forgyldt musikpalads, hvor funk, fest og guitartoner huserer.

Lørdag fra harpeklang på Cosmopol til Obsession Night i Gloria

OWINY SIGOMA BAND (UK/KEN)
lørdag 07.07.12 – 14:00 – Cosmopol

Kenyansk harpe og ydmyg sparring. Kenyas traditionelle sange får et skær af moderne London med Owiny Sigoma Band.
I 2009 tog en gruppe London-baserede drenge (deres cv inkluderer artfunkbandet Elmore Judd og Gorillaz) til Nairobi for at jamme med lokale musikere med udspring i luo-folkets traditioner. De engelske musikere sparrer lydhørt, ydmygt og instinktivt med afrikanernes hypnotiske musik båret af den kenyansk harpe kaldet en nyatiti.

SPOEK MATHAMBO (ZA)
lørdag 07.07.12 – 16:00 – Cosmopol

Syretrip efter midnat på Cosmopol lørdag eftermiddag. Med sin grimede blanding af electro, rap, sydafrikansk house og dystopisk basmusik – genreløs ”township tech”, kalder han det selv – styrer denne dystre hiphopprins mod at blive et nyt navn på den globale guerillapopscene, som især M.I.A. har været bannerfører for.

CRIOLO (BRA)
lørdag 07.07.12 – 18:15 – Cosmopol

Social indigneret samba. Samba, rap, afrobeat og soul krydser sømløst hinanden i Criolos alsidige, grandiost orkestrerede musik.
Gennembrudsalbummet Nó Na Orelha demonstrerer bl.a., hvor overlegent portugisisk er som hiphopsprog. Som rapper, kommentator og poet kaster Criolo lys på Brasiliens problemer, fra afskovning til politivold i favelaen.

STAFF BENDA BILILI (CD)
lørdag 07.07.12 – 20:15 – Cosmopol

De begejstrede Cosmopol-scenen med en fuldfed funkfest i 2010. Staff Benda Bilili består af en gruppe polioramte congolesere i rullestole, som trods fattigdom og sygdom har udviklet en skrabet, men storsmilende blanding af rumba, soul og congotronics.

THE SWAY MACHINERY (US)
lørdag 07.07.12 – 00:45 – Gloria

Uforudsigelig verdensmusik i synagogen. Jeremiah Lockwood har den spirituelle jødiske musik som udgangspunkt for sit traditionsgenoplivende projekt The Sway Machinery.
Han planter den messende, vibrerende kantorsang midt i et spraglet blomsterbed af afrikanske, østeuropæiske og mellemøstlige klange.

HAMADCHA SUFI TARIQA OF ESSAOUIRA (MAR)
lørdag 07.07.12 – 02:45 – Gloria

Trance. Hver søndag kan man blive kureret af musikbroderskabet Hamadcha Sufi Tariqa i den marokkanske havneby Essaouira. I byens ældgamle medina møder folk op for at opnå en udrensende trance, som kan helbrede mentale problemer ved musikkens og måske selveste Allahs hjælp. En tilsvarende magisk tranceoplevelse kan nu opleves på Roskilde Festival.
Med deres arabiske oboer, fremmedartede molskalaer og vedholdende slagtøjsrytmer skaber marokkanerne et rum, hvor tiden fryser fast, og man nærmest kan skue ned gennem århundrederne.
Denne musiks rødder rækker over 500 år tilbage og er del af islams mystiske og poetiske sufi-tradition.

Søndag med superstjerner og Panafrika revisited

CONJUNTO ANGOLA 70 (AGO)
søndag 08.07.12 – 12:00 – Cosmopol

Panafrikansk nostalgi. Angola har som mange andre afrikanske lande været genstand for bitter, regional strid – de mange interne krige var bl.a. med til at kvæle 70’ernes rige, panafrikanske musikepoke. Det retter en række veteraner dog op på nu med Conjunto Angola 70.
Med et gyldenbrunt miks af afrikanske og caribiske genrer genopliver mestrene den svundne guldalder, så man pludselig ser svaj i bukserne for sit indre øje.

MOHAMMAD REZA MORTAZAVI (IRN)
søndag 08.07.12 – 13:00 – Gloria

En tromme kan bruges til mere end blot rytmisk underlag. Mohammad Reza Mortazavi har siden barnsben været et opsigtsvækkende talent på den persiske håndtromme, tombak. Med changerende slag- og fingerteknikker skaber iraneren en verden af nuancer og effekter. Delikat og forfinet, men så massivt og eksplosivt talentfuldt, at man kniber sig lidt i armen.

TERAKAFT (MALI)
søndag 08.07.12 – 14:30 – Odeon

Beduinrock. Roskilde Festival bragte Saharas ørkenblues til Europa med Tinariwen, der spillede sin første koncert uden for Afrika her. Nu blænder festivalen op for Terakaft, endnu et stort orkester fra de sandede vidder. Glæd dig til en omgang solskinsmættet beduinrock fyldt med tørst, spiritualitet og flimrende elguitartoner.

GURRUMUL (AUS)
søndag 08.07.12 – 15:00 – Gloria

Ukorrumperede natursange. Geoffrey Gurrumul Yunupingu er allerede blevet hyldet som en af Australiens, måske verdens, mest utrolige stemmer. Med sin akustiske guitar og sin tenor som primære rejsefæller foretager den blinde aboriginer musikalske vandringer gennem sit lands, sin klans og sin egen historie, der er hudløst smukke i deres melodiske og klassiske enkelhed.

AFRICA HITECH (UK)
søndag 08.07.12 – 18:00 – Apollo

Techno på savannen. Mark Pritchard og Steve Spacek er to rutinerede og respekterede herrer inden for den progressive, elektroniske musik. Med Africa Hitech sammenvæver de to briter en globalt duftende lydgobelin, der rummer spor af ikke blot Afrika og Caribien, men også Chicagos og Londons mest dampende natklubber.
Resultatet er en psykedelisk pærevælling af robotrytmik, bas, spøgelsesvokaler og D-vitaminrig ækvatorsol.

AMADOU & MARIAM (MALI)
søndag 08.07.12 – 19:30 – Orange

Malisk stjerneduo. Med flere Roskilde-koncerter på bagen kan Afrikas musikalske førstepar, Amadou & Mariam, kaldes ægte stamgæster.
Funk, rock, stammesang og pop forener de to i en boblende blanding, som er både melodiøs efter vestlige forskrifter og fyldt med afrikansk kolorit. På duoens seneste plade, Folila, er bl.a. Santigold, TV On The Radio og flere andre vestlige pinger på besøg. Et godt eksempel på den overløbning af musikkens grænser, som er blevet et af duoens, og Roskilde Festivals, særkender.

God festival!