Fra UNDP til MS

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kristian Sloth er efter 2 år i det nordiske kontor for FNs Udviklingsprogram (UNDP), der ligger i København, pr. 1. november skiftet til et job som “temakonsulent” for 2 af Mellemfolkeligt Samvirkes fokusområder, nemlig “jordrettigheder” og “konflikt”.

Den 36-årige cand.scient.pol. var ansat som informationsmedarbejder (Communications & Liaison Officer) i UNDP, hvor han bl.a. tog sig af “Større & Bedre” initiativet med 6 politiske ungdomsorganisationer om bord (fra SFU til VU og KU) som et af højdepunkterne.

Deres fælles udspil til Danmarks bidrag til 2015 Målene indeholder bl.a. forslag om tilbagevenden til 1 procentmålet i bistand, at finansiering af gældseftergivelse skal ligge udenfor denne procent og at der skal (gen)indføres et fifty-fifty-princip mellem bilateral og multilateral bistand.

Kristian Sloth blev kandidat i statskundskab (cand.scient.pol.) i 2003 med speciale i sikkerheds- og udviklingspolitik og rejste samme år til Kenya som Advocacy Advisor for Mellemfolkeligt Samvirke.

Hovedfokus i arbejdet var at støtte MS Kenyas partnerorganisationer, der arbejdede med jordrettigheder, herunder med en målsætning blandt partnerne om en omfordeling af den meget skævt fordelte jord.

Denne del af MS og partnernes arbejde må have været på vej til at lykkes, for mod slutningen af 2004 så enkeltindivider – med store jordbesidelser – i regeringen sig vrede på MS og partnere.

Store dele af det kenyanske civilsamfund, der arbejdede med jordspørgsmålet, blev udsat for omfattende chikane og efter 9 måneders diplomatisk tovtrækkeri mellem den kenyanske og danske regering blev Sloth smidt ud af landet sammen med MS Kenya landechefen Lotte Grauballe og informationsmedarbejder Dorthe Skovgaard.

Kristian Sloths engagement i det globale går dog længere tilbage. Han har bl.a. været formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (1995-1997), medlem af Folkekirkens Nødhjælps styrelse (1997-2003) og ansat i Kulturministeriets pressekontor under den radikale Elsebeth Gerner Nielsen (1998-2000).

Nu skal han så være “Temakonsulent” for 2 af Mellemfolkeligt Samvirkes 5 fokusområder, nemlig “jordrettigheder” og “konflikt”. De andre er “udvikling af nærdemokrati”, anti-korruption” og “fair trade”.

Det indebærer, at han skal sikre kvalitet, udvikling og sammenhæng i de 8 landeprogrammer rundt om i verden og det samlede MS-arbejde med disse temaer, samt opbygge en kapacitet i MS til at agere internationalt med advocacy (fortalervirksomhed) indenfor temaerne.