Frankofil FN-kvinde 75 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fhv. FN-direktør, ekstern lektor Merete Gerlach-Nielsen, Paris, fylder 75 lørdag den 16. august 2008.

Fødselaren er frankofil, og det så meget, at hun for 10 år siden blev fransk statsborger med bopæl i Paris, selv om hun har bevaret lejligheden på Frederiksberg i København.

Det er også i Paris, i hovedsædet for FNs Organisation for Undervisning, Videnskab og Kultur (UNESCO), at hun nåede sin største internationale post, nemlig da hun i 1988 blandt ca. 800 ansøgere blev udpeget som UNESCOs koordinerende direktør i kvindespørgsmål.

Dermed blev hun en af de første højt placerede kvinder i FN-systemet. Den sprogkyndige Merete Gerlach-Nielsen nød udfordringerne i et tværkulturelt miljø, men den bureaukratiske kultur harmonerede ikke ganske med hendes forskersjæl.

Da direktørkontrakten udløb 2 år senere, realiserede hun derfor en drøm om at arbejde freelance med udgangspunkt i den franske hovedstad.

Opløbet til direktørstillingen bød på længere tids engagement i UNESCO på dansk grund. Hun var således medlem af Den Danske UNESCO-Nationalkommission fra 1975 til 88 og forkvinde i 2 år (1980-82) for kommissionens education-udvalg og derefter (1982-88) for dens ligestillingsudvalg.

Hun var tillige delegeret til UNESCOs generalkonferencer i Paris i 1978, Beograd 1980, Paris 1983, Sofia 1985 og Paris 1987. Og så var hun delegeret til FNs Kvindekommission i Wien i 1988.

Hun er fortsat virksom i den meget aktive sammenslutning af tidligere UNESCO-ansatte.