Lørdag den 12. juni udnævnes Frederiksberg til Fairtrade By. Det betyder, at kommunen tager et globalt ansvar, når der købes ind, og at borgerne opfordres til at gøre det samme. skriver Fair Trade Mærket i en pressemelding fredag. En Fairtrade By arbejder for at øge kendskabet til og forbruget af produkter, der er produceret socialt og økonomisk bæredygtigt. For at blive Fairtrade By skal følgende kriterier opfyldes: Kommunen skal tage en politisk beslutning om, at der bliver serveret Fairtrade-mærket kaffe, -te og –sukker på rådhuset. Kommunen skal nedsætte en styregruppe, der sikrer arbejdet omkring Fairtrade By. Fairtrade-mærkede produkter skal være tilgængelige i butikker, på caféer og restauranter. Kommunen arbejder for, at Fairtrade-mærkede produkter skal bruges på et vist antal offentlige og private arbejdspladser. Kommunen skal have en aktiv informationsindsats om Fairtrade over for borgere og erhvervsliv. ÅRHUS OGSÅ PÅ VEJ Et klart flertal i Århus Byråd besluttede på et byrådsmøde den 26.maj, at Århus Kommune skal ansøge om at blive godkendt som Fairtrade By. Det betyder b.l., at 10 pct. af kommunens samlede kaffeindkøb skal være Fairtrade-mærket, og kommunen skal gennemføre en aktiv informationskampagne om fairtrade, hvis det skal lykkes at blive Fairtrade By. Beslutningen fra byrådet vækker glæde hos frivillige i Mellemfolkeligt Samvirke-Århus, som gennem lang tid har arbejdet for at overbevise de lokale politikere: – Det er en fantastisk følelse at opleve, at vores arbejde har båret frugt, forklarer Peter Møller, frivillig MS, og fortsætter: – Vi har gennem det seneste år lavet en masse aktiviteter fra happenings, oplysningskampagne og pres på politikerne, og nu kommer så resultatet. Næste skridt er universitetet Derudover er de frivillige i gang med at indføre fairtrade på Aarhus Universitet: – Bestyrelsen på Aarhus Universitet skal tage stilling til, om de skal være Fairtrade Universitet, og vi satser på, at det bliver Danmarks første Fairtrade Universitet, forklarer Peter Møller og slutter: -Nu skal Århus vise, at vi går forrest i at tage et socialt globalt ansvar. Og foreløbig er vi jo godt på vej, må man sige. Yderligere oplysninger hos Michael Hunnicke, tlf. 22 44 73 71 og e-mail [email protected]
Relaterede artikler
Ny forperson i Globalt Fokus
Globalt Fokus’ styregruppe har netop valgt Kristine Mærkedahl Jensen til at stå i spidsen for organisationen. Kristine Mærkedahl Jensen er…
Fem ting du bør vide om dansk støtte til Syrien
På trods af, eller måske netop på grund af, Assad-regimet, er Syrien over de seneste 10 år et af de…
I Malawi oplevede jeg bagsiden af danskernes levevis
Thea Marie Brask-Nielsen var i Malawi på højskole. For nylig var jeg på et tre måneders ophold på Mayoka Højskole…
Styret er skrøbeligt i Sydøstasiens Syrien
Det har ikke været et godt år for nogen i Myanmar. Militærregimet, som kuppede sig til magten i februar 2021,…
Globalnyts julequiz
Ny præventionsring kan forebygge HIV: ”Giv kvinder valget”
På bordet ligger en lille firkantet pakke med et billede af en silikonering, og det er den, det handler om…
Dansk FN-chef: Branchen taler “i overskrifter og likes”
Ulla Müller har arbejdet med kvinders og reproduktive rettigheder i mere end et årti, bl.a. hos DRC Folkekirkens Nødhjælp, den…
Kritik fra topforsker: Vestlige medier sår tvivl om, hvad der sker i Gaza
“Min vurdering af, hvad der foregår i Gaza, er, at vi står over for noget, som er en helt ekstraordinær…
Ung udviklingsattaché: “Landet har en stærk selvforståelse, der bygger på kampen for uafhængighed”
Joaquim Hempel, du er ansat på EU-delegationen i Namibia. Hvad indebærer dit job? “Mit arbejde indebærer en kombination af at…
Danmarks tidligere repræsentant i Syrien: “Jeg tøver ikke med at konkludere, at vi har byggeklodserne”
Det er næsten ikke til at forstå for Ivan M. Nielsen, at det kun er 72 timer siden. I mere…