Docs & Talks
Docs & Talks er en filmfestival arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Cinemateket og Forum for Film og Formidling.
Festivalen viser dokumentarfilm om globale konflikter og udviklingstendenser efterfulgt af foredrag og debat med DIIS-forskere, instruktører og inviterede eksperter – fra migranter til militærfolk.
Docs & Talks finder sted i Cinemateket i København fra d. 21.- 26. februar 2017.
Folk sætter sig med tomme sæder imellem. De, som er kommet i grupper, sidder sammen og snakker lidt, men stemningen er måske lidt mat. Da filmen går i gang, sidder alle og kigger på skærmen, men den efterfølgende debat afslører, at det bestemt ikke er alle, der føler sympati for dokumentarens fortæller.
Frustration over manglende handlemuligheder
Joost de Wolf er professionel soldat og stolt af sin levevej. Han bliver udpeget som næstkommanderende til Minusma, FN’s fredsbevarende mission til Mali, og er meget spændt på udsendelsen og udsigten til at bruge sin erfaring i det godes tjeneste. Men glæden bliver hurtigt afløst af frustration, da han står i den maliske virkelighed med manglende overholdelse af fredsaftaler, manglende materialer, manglende mandskab og manglende mandat til at gøre noget ved situationen – kort sagt: Manglende alting.
”Peace keeping? There is no peace to keep!” siger han, fordi urolighederne er brudt ud igen mellem Tuaregerne og den malisiske regerings tropper. Og “That’s why it’s called Minusma and not Max-ma,” som han siger om mangelen på alt. I et forsøg på at gøre noget ved situationen begynder han at sætte spørgsmålstegn ved FN’s vilje til at løse konflikten og til at udstyre fredsmissionen med det nødvendige mandskab og de nødvendige materialer. Han angriber FN’s træghed og modvilje mod at gå fra fredsbevarelse til fredsskabelse. Dermed bliver linjerne mellem fredsbevarelse og terrorbekæmpelse og mellem politiske og militære løsninger mere og mere udviskede.
De Wolf ender med at overskride sine beføjelser som næstkommanderende, og i det strengt hierarkiske militær betyder det, at hans forsøg på at kunne gøre noget ved sikkerhedssituationen og konflikten i Mali spænder ben for hans videre karriere. Han ender med at blive forflyttet til en kaserne i England, hvor han er isoleret fra sine kolleger og ikke har mange rettigheder.
Debatten: De Wolf overskred sine beføjelser!
Man kunne måske forvente, at publikum ville være mere sympatisk indstillede og give de Wolf medhold i, at det var frustrerende og formålsløst at sende en fredsbevarende styrke, der ikke får lov at ændre mandat efter forholdene og ikke får det fornødne materiale. FN var også underlagt skarp kritik for sin træghed og ikke-indblanding i folkemordet i Rwanda, og det var lidt forstemmende at se en dokumentar, der viste, at det ikke havde ændret sig i forhold til indsatsen i Mali.
Men både paneldeltageren Michael Lollesgaard, der er tidligere militær leder af FN-missionen i Mali, og medlemmer af publikum med militær baggrund kritiserede de Wolf for overhovedet at have taget stilling til situationen:
”Det skal han som næstkommanderende slet ikke tænke over,” blev der sagt fra salen.
Panelet, der udover Lollesgaard også talte DIIS-forsker Signe Cold-Ravnkilde, var imidlertid åbne over for kritikken og medgav, at beslutningsgangene i sådanne situationer kunne være for langsomme, samt at der ikke altid var overensstemmelse mellem realiteten på jorden og det mandat, en fredsstyrke er sendt afsted med. Lollesgaard mente dog, at man efterhånden fik mandskab og materiel nok til Mali til, at der kom styr på missionen.
Anbefaling: En meget interessant og lidt forstemmende film
På trods af den militære modvilje mod de Wolfs åbenhed og vilje til at sætte spørgsmålstegn ved sagsgangen, er filmen bestemt værd at se. Den stiller nogle meget relevante spørgsmål omkring FN’s mandat og vilje til at løse problemer og peger på nogle problematikker omkring det fredsbevarende arbejde i områder, hvor der ikke er fred. Samtidig er det lidt trist at se, hvordan de Wolfs initiativer til at forbedre situationen og forbedre de forhold, der forhindrer en effektiv indsats, ender med at ødelægge den militærkarriere, han har viet sit liv til.
Det borger ikke for FN’s evner til at ændre på tingenes tilstand, når man skyder budbringeren.