Fredskorpset forlader Nepal

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

De sidste frivillige fra det amerikanske Fredskorps har forladt Nepal efter at organisationen suspenderede arbejdet i Himalaya-landet af sikkerhedshensyn, skriver BBC Online søndag.

De resterende 84 amerikanske u-landsfrivillige måtte forlade landet, fordi udenrigsministeriet i Washington D.C., der er deres arbejdsgiver, har besluttet at drosle voldsomt ned i det fattige bjergland. Neddroslingen kommer efter at angiveligt maoistiske oprørere i sidste uge bombede det amerikanske informationscenter i hovedstaden Kathmandu.

Maoisterne mener, at amerikanerne støtter kongedømmet, som de ønsker at vælte.

Fredskorpset har været i Nepal i 42 år, og programmet er et af de ældste, alt i alt har over 4.000 amerikanerne i alderen fra 23 til 78 gjort tjeneste i Nepal – og mange er siden kommet igen som turister eller i anden kapacitet.

En talsmand for Fredskorpset sagde til BBC, at stemningen i Nepal er skiftet dramatisk de seneste år, og folk er blevet bange for at sige deres mening, selv i hjemmene.

Ikke desto mindre siger afrejsende frivillige, at de har været overvældet af “den sjælsstyrke og generøsitet”, som de nepalesere, de har arbejdet iblandt, udviser.