Fredsprismodtager: Giv ikke til tiggere – kriminelle står bag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“I Indien og mange andre u-lande ved vi, at tiggeri er organiseret kriminalitet. Børn kidnappes fra deres hjem og føres til byerne. Nogle af dem får skåret lemmer af for at opnå mere sympati, så forbipasserende giver dem penge. Derfor må folk ikke give penge til børn, der tigger”. 

Sådan siger den nylige Fredsprismodtager og børneforkæmper gennem 34 år, Kailash Satyarthi, til norske Dagbladet ifølge gratisavisen metreoxpress mandag.

Mange af de børneslaver, som den 60-årige indiske prismodtager har hjulpet, var tiggere. Fanget i et system, organiseret af kriminelle bagmænd.

Børnetiggernes forfærdende kår er bevægende skildret i flmen “Salaam Bombay” fra 1988, hvor en dreng redder en kammerat fra at få stukket øjnene ud af deres voksne plageånder, så han kan kan blive “en bedre tigger” – se filmen på https://www.youtube.com/watch?v=7K9hAzea4U0

Sammen med sin advokatsøn, Bhuwan Ribhu, arbejder Satyarthi på at få ændret lovene i Indien og flere andre lande for at kunne beskytte de udsatte børn og unge mod disse kriminelle netværk.

“Det er utroligt vigtigt at se under overfladen, når det drejer sig om tiggeri”, forklarer Ribhu og uddyber:

“Du ser en person i nød, men det er vigtigt at kende forskellen mellem behov og grådighed. Dét, du ser på gaden, er folk i nød, men det du ikke ser, er de organiserede kriminelle, som står bag”.

I Juletiden med særligt mange udenlandske gadetiggere kan budskabet overføres til danske forhold, da moderne tiggeri også her kan være organiseret af kriminelle bagmænd, som ofte tjener tykt på tiggeriet.  

Satyarthi og hans organisation fik årets Nobelpris sammen med den pakistanske pige, Malala, efter at have sikret frigivelse af ca. 80.000 børn fra allehånde former for misbrug og udnyttelse.

Læs hans bevægende og følelsesladede takketale efter overrækkelsen af fredsprisen på Olso Rådhus d. 10.december i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/10-12-14/bev-gende-nobel-tale-af-manden-der-har-reddet-8000