Verdensbanken har fornyeligt nedjusteret forventningerne til væksten i Afrika til 3.3 procent i 2016, og ifølge konsulentfirmaet Capital Economics ender året nærmere på 2.9 procent. Sker det, vil det være første gang i 16 år, at væksten i Afrika ligger under gennemsnittet på verdensplan.
Under alle omstændigheder lander Afrika langt under det årlige gennemsnit på 6.8 procent, som kontinentet oplevede i årene 2003-2008.
Den lave økonomiske vækst vil stort set blive spist op af en eksplosiv befolkningstilvækst, der betyder at kontinentet i snit kan forvente en, mildest talt, beskeden vækst på 0.5 procent i GDP per capita for 2016, anslår Capital Economics.
Men der lyspunkter og måske grund til forsigtig optimisme på vegne af den langsigtede og brede vækst.
For produktionen, beskæftigelsen, handlen og direkte udenlandske investeringer (FDI) i fremstillingsindustrien er, modsat gængse forestillinger, i stabil fremgang i Afrika syd for Sahara.
Produktionen fordobledes således fra 73 milliarder USD til 157 milliarder USD i årene 2005-2014, og den gode udvikling ser ud til at kunne fortsætte. Det viser den nye rapport Developing Export-Based Manufacturing in Sub-saharan Africa fra Overseas Development Institute.
De senere år har en række af landene syd for Sahara præsterede gode vækstrater i fremstillingsindustrien, herunder Zambia, hvor produktionen steg med 6 procen årligt i årene 2008 og 2012 – og Uganda, hvor den steg med 5 procent årligt mellem 2010 og 2014.
Væksten skyldes blandt andet den stigende efterspørgsel på de hjemlige markeder, ikke mindst i fødevareindustrien. Men særligt eksporten er i fremgang.
Rapporten viser, at eksporten af forarbejdede varer, i årene 2005 til 2014, steg fra over 50 milliarder til over 100 milliarder USD. Landene syd for Sahara handler også i højere grad med hinanden, og en stigende andel af eksporten er nu regional, fra 20 procent i 2005 til 34 procent i 2014.
Derudover er Asien blevet en større og vigtigere aftager af afrikanske forarbejdede varer, herunder lædervarer fra Etiopien, Nigeria og Uganda, tekstil og tøj fra Kenya og Etiopien, og byggematerialer, kemikalier og maskineri fra blandt andet Ghana, Nigeria, Zambia, Uganda og Mozambique.
Disse lande udpeges også, af rapportens forfattere, som værende de mest lovende med hensyn til den videre udvikling af deres fremstillingsindustrier.
Det seneste årtis høje vækstrater i Afrika, der til stor del har været drevet af råstofseksporten, og den økonomiske omstrukturering i Kinas økonomi (og stigende lønomkostninger), skaber, ifølge rapporten, et godt afsæt for yderligere vækst i de afrikanske landes fremstillingsindustri, ikke mindst i tekstil- og tøjindustrien, bilindustri, forarbejdning af fødevarer, havebrug og forbrugsvarer.
En forventning, der også underbygges af tiltagende kinesiske investeringer i de arbejdsintensive erhverv i landene syd for Sahara, særligt i Etiopien og Rwanda.
Læs også Solen stiger i øst – også i Afrika
Direkte udenlandske investeringer i fremstillingsindustrien er stadig lav i Afrika, men den er stigende, ligesom andelen af regionale (Afrika til Afrika) investeringer er det – fra 4 procent af de samlede udenlandske investeringer i Ghana til 40 procent i Rwanda.
Rapporten konkluderer, at der sker betydelige forbedringer af de institutionelle rammer for forretningsførelse i flere af landene, og giver samtidig en række anbefalinger for hvordan de afrikanske lande kan forbedre deres udnyttelse af potentialet i fremstillingsindustrien.