Fremgang og genvordigheder i Fair Trade Import (ny daglig leder fyret) – bestyrelsens beretning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fair Trade Import i 2003-2004 – bestyrelsens beretning på generalforsamlingen for nylig efter fusionen mellem U-landsimporten og Fair Trade Import

2003 blev på flere måder et skelsættende år for os.

Først og fremmest fordi de 2 gamle organisationer, U-landsimporten og Fair Trade Import (tidligere Salam Odense), besluttede sig for at fusionere til det nye Fair Trade Import. Efter længere tids diskussion og forberedelse blev fusionen endelig en realitet på en ekstraordinær generalforsamling i december, og de 2 foreninger fusionerede pr. 1. januar 2004.

Fusionen var også en nødvendighed.

U-landsimporten havde siden afhændelsen af handelen med dagligvarer støttet godt op om andre fair trade-projekter i Danmark, men havde manglet en mere klar profil.

Fair Trade Import havde gjort et solidt stykke arbejde for at fremme salget af fair trade-varer men havde brug for støtte til at kunne styrke og udvide sin organisation og forretning.

Begge ønskede vi at skabe en stærk importorganisation, som skal sikre fair trade-butikkerne gode varer og arbejde for at udvide fair trade-markedet i resten af Danmark. Vores mål – at blive det land i verden hvor der sælges mest fair trade per indbygger – er meget ambitiøst, men ikke umuligt.

Bestyrelsen kom efter den ekstraordinære generalforsamling til at bestå af folk fra både U-landsimportens og Fair Trade Imports bestyrelser samt nogle nye, som hverken havde deltaget det ene eller det andet sted før. Det synes vi er en god kombination til både at sikre kontinuitet og fornyelse i vores organisation.

Bestyrelsen har i den korte periode, den har eksisteret, bl.a. arbejdet med at præcisere forventningerne til og arbejdsopgaverne for formand, næstformand, sekretær og kasserer, og organiseret arbejdet i nogle udvalg.

Det er Forretningsudvalg, Sortiments-, marketings- og salgsudvalg (SMS i daglig tale), Økonomiudvalg, Social- og kommunikationsudvalg samt Politisk udvalg. Udvalgene er åbne, og interesserede udenfor bestyrelsen er meget velkomne til at melde sig.

Danida-projektet

Fusionen er også et tiltag for at videreføre den dynamik og bygge videre på de resultater som et andet stort projekt i 2003 skabte for fair trade i Danmark: Danida-projektet.

Fair Trade Danmark fik i 2002 tildelt 4 mio. kr. til at igangsætte mange projekter for at udbrede kendskabet til og salget af fair trade i Danmark, og det daværende U-landsimporten og Fair Trade Import har været med i mangt og meget af disse spændende tiltag. Her skal blot nævnes nogle eksempler:

Vi har bl.a. fået nyt design til hjemmeside, butiksindretning og reklamemateriale, så fair trade-varerne bliver præsenteret bedre. Det nye koncept er udviklet i samarbejde med reklamebureauet Inch Up;

Vi har fået nye produkter, og vi har besøgt nogle af vores samarbejdspartnere i Asien;
Der har været ansat folk til at informere og formidle om fair trade, f.eks. er der indsamlet historier om vore producenter, som nu kan læses på nettet sammen med en masse case stories;
Vi har lavet Worldshake-kampagne, som involverede mange unge frivillige og spredte budskabet om fair trade;
Der er oprettet butik i Odense igen, en selvstændig enhed, som hverken organisatorisk eller økonomisk hænger sammen med Fair Trade Import.

Danida-projektet var et kæmpeforetagende, som krævede meget samarbejde mellem de forskellige fair trade-organisationer i Danmark.

Det gik ikke altid lige let, men vi har skabt nogle resultater og høstet nogle værdifulde erfaringer, som vi tror på vil komme os til gode de kommende år. Foreløbig videreføres projektet ikke, og Fair Trade Danmark må arbejde videre på et lavere blus med færre ansatte og ressourcer.

Jytte har været vores repræsentant i Fair Trade Danmark i det forløbne år og været med til at sikre sammenhængen mellem paraplyorganisationen og vores arbejde.

I forbindelse med Danida-projektet forsøgte U-landsimporten at arbejde for en stor-fusion af hele fair trade bevægelsen, men det var tiden åbenbart ikke moden til. Processen viste, at bevægelsen består af mange foreninger med samme mål, men med forskellige syn på hvordan man når dem.

Økonomi

U-landsimporten har i 2003 haft indtægter på 564.000 kr. primært udgjort af salg af konsulentydelser til Danida-projektet, licens fra Urtekram og tipsmidler til støtte af foreningens drift.

Konsulentydelserne fremkommer ved at ansatte hos U-landsimporten har arbejdet for Danida-projektet, indtægterne modsvares således af tilsvarende lønudgifter til ansatte hos U-landsimporten. Herudover har foreningen haft indtægter fra medlemmerne.

Udgifterne har hovedsageligt bestået af lønninger og administrationsomkostninger. Trods ekstraomkostninger til forberedelse af fusionen blev resultatet et lille overskud på knap 3.000 kr. Det lykkedes at undgå det budgetterede underskud på 115.000 kr. gennem større arbejdsindsats for Danida-projektet og besparelser på en række områder.

Fair Trade Import (tidligere Foreningen Butik Salam) opnåede en omsætning på 1.563.000 kr. Trods svigtende salg i sommerperioden lykkedes det i slutningen af året at indhente budgetmålene, så omsætningen samlet blev 10.000 kr. højere end det budgetterede.

Det var muligt takket være de ansattes store indsats og de ekstra salgs- og markedsføringsaktiviteter igangsat i Danida-projektet. Bruttoavancen blev 38 procent, hvilket var højere end budgetteret og dermed også meget tilfredsstillende. På omkostningssiden blev der anvendt lidt mere end budgetteret på lønomkostninger, hvilket primært skyldes, at vi i 2003 fik en lønnet økonomimedarbejder.

Ellers ligger omkostningerne hovedsageligt under det budgetterede. Samlet set blev resultatet et overskud på 107.000 kr., hvilket er lidt bedre end budgetteret og meget højere end de sidste mange år, så det betragtes som meget tilfredsstillende.

De fine resultater betyder, at Fair Trade Import (tidligere Salam) bidrager med en egenkapital på 425.000 kr. til den fælles forening og U-landsimporten med 1.128.000 kr.

Dermed har Fair Trade Import en startkapital på omkring 1.550.000 kr, hvilket gør det muligt at afvikle vores lån hos OIKOS og Shared Interest, foretage en række investeringer og samtidig have den nødvendige likviditet til at finansiere varekøb til den planlagte vækst.

Producenter og varer

2003 har budt på nye varer og nye producenter. Heraf kan nævnes Candela i Peru, som vi har fået paranøddeprodukter fra (olie, lys i nøddeskaller, nødder med chokolade), og helt nye varer fra Vietnam, hvorfra vi aldrig før har importeret.

Der samarbejdes fortsat med Fair Trade Organisatie i Holland, hvorfra vi har modtaget produkter til at supplere vores egen import med. Der arbejdes med problematikken direkte/indirekte import, hvor vi hele tiden må overveje omkostningerne/risikoen ved egen import i forhold til mulighederne for at få varer via de andre fair trade-organisationer i Europa.

Vi arbejder ud fra en model, der hedder, at vi fortsat vil importere direkte fra et vist antal organisationer, men at vi vil supplere med varer købt via bl.a. Fair Trade Organisatie, når det kan betale sig.

Vi har haft producentbesøg fra EMA i Indien, hvorfra en trommeproducent ved navn Nilima Das besøgte os i forbindelse med festivalen Images of Asia og viste sin kunnen på markeder.

Også fra vores samarbejdspartner gennem mange år Undugu (Kenya) har vi haft besøg. Det var Fredrick Masinde, der har været her nogle gange før, der kom på visit med mange spændende nye vareprøver.

Danida-projektet finansierede også en rejse for 2 personer til Peru, og Karin von Schantz fik et tilskud til udgifternei forbindelse med sit besøg hos Copavic og Aj Quen, da hun selv var i Guatemala. Karin har arbejdet med design af glas og tekstiler i Guatemala, Nepal og Bangladesh for os.

Vi har deltaget i Formlandmessen 2 gange i 2003, hvilket satte os i kontakt med nye kommercielle kunder og plejede forbindelserne til de allerede eksisterende.

Det er stadig ca. 1/3 af vore varer, der sælges til de kommercielle butikker, og det er på dette marked, vi forventer at ekspansionsmulighederne er størst. Der arbejdes på dette marked med shop-in-shop og med julegavepakker.

Fair trade-butikkerne i Danmark og Norden udgør de øvrige 2/3 af vores kunder, og disse tilbydes fortsat at deltage i importudvalg og -møder.

Bemandingssituationen og kontoret lige nu

Vi har ansat Freddy Lauritzen som ny daglig leder pr 1. februar 2004, og ser frem til et godt samarbejde med ham (Redaktionel tilføjelse: Han blev afskediget ved prøveperiodens udløb den 31. marts, hvorefter foreningens daglige ledelse p.t. udgøres af formanden og endnu et medlem af forretningsudvalget).

Herudover har vi p.t. andre ansatte, Paula, Martin, Kaj og Jannik, i diverse deltidsstillinger bl.a. til lagerarbejde, salgsarbejde og bogholderi. Desuden er der på kontoret 2 personer, Anita og Lene, som er ansat af Fair Trade Danmark, men delvist betalt af FTI, og løfter diverse informations- og markedsføringsopgaver som kommer os alle til gode.

Herudover har vi frivillige, særligt Anne Lise, som giver af deres tid og engagement en stor del af ugen, og det er vi naturligvis også rigtig glade for.

Lone og Mads Froholdt, som begge har gjort et meget stort stykke arbejde med Danida-projekt, kick-start af Fair Trade Import og forberedelserne til fusion er ansat hos os et kort stykke tid endnu, men Mads stopper snart og Lone pr. 1 maj 2004. Vi vil fra bestyrelsens side gerne benytte lejligheden til at takke dem for det flotte arbejde og håber at de vil fortsætte som frivillige i foreningen længe endnu!

Vi er p.t. ved at flytte lageret til nye lokaler i kælderen her på Østre Stationsvej 42, hvor der er mere plads, og hvorfra vi lettere kan sende varer ud.

Dermed skulle vi have tilstrækkeligt gode faciliteter til de næste år i Fair Trade Import, også med den planlagte vækst, og prismæssigt ligger vore faste udgifter stadig i den lave ende.

Afrunding

2003 var også året, da der skete store internationale begivenheder, som havde betydning for fair trade: forhandlingerne om bedre handelsregler for u-landene brød sammen i WTO. men mange u-lands- og fair tradeorganisationer verden over fortsætter med at kæmpe for mere retfærdige handelsvilkår.

Med de mange producenter over hele verden, som vi importerer fra, og med det oplysningsarbejde, Fair Trade Import er spydspids for i Danmark, håber vi at kunne bidrage positivt til at nå dette mål.