Friis Bach: EU må bakke Mali op – får danske u-landspenge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det er afgørende, at EU bakker op om den skrøbelige vestafrikanske stat, Mali, og Danmark er parat med udviklingsmidler for at støtte fortsat stabilisering af det konfliktramte Sahel-land, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) tirsdag.

Han mødes tirsdag med sine EU-kolleger for at drøfte situationen i Mali, der trods de seneste ugers fremskridt fortsat er vanskelig, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeren tager til Bruxelles med et klart dansk ønske om, at EU og EU’s medlemslande sætter alle sejl ind for at støtte den skrøbelige maliske stat, der har fået genetableret fodfæstet i landet, herunder i det nordlige Mali.

Friis Bach:

”Det er helt afgørende, at EU og EU’s medlemslande støtter med en fortsat indsats for stabilisering og forsoning. EU skal tage yderligere skridt for at bakke op om den aktuelle positive udvikling i Mali.”

”Jeg vil på dagens EU-møde gøre det klart, at vi fra dansk side vil fortsætte støtten til Mali med brug af alle vore instrumenter. Udvikling og sikkerhed hænger uløseligt sammen, og det er afgørende, at befolkningen i de befriede områder med det samme oplever, at den maliske stat er synligt tilstede – og begynder at levere eksempelvis sundhed og uddannelse”.

Det kræver international støtte. Jeg vil derfor tage initiativ til, at vi fra dansk side giver budgetstøtte sammen med EU, og dermed ophæver suspenderingen af den del af den danske bistand, der går direkte til den maliske stat”.

“Vores støtte kræver, at den maliske regering leverer på sin del af aftalen. Det gælder i forhold til at afholde valg i løbet af 2013, og i forhold til at række ud til de grupper i Nordmali, der afsværger terrorisme og respekterer Malis nuværende landegrænser.”

Kassen har været lukket delvis i

Efter militærkuppet i Mali i marts i fjor suspenderede Danmark den del af den danske bistand, der blev kanaliseret gennem statslige systemer, mens bistanden gennem folkelige og humanitære organisationer og andre private aktører fortsatte.

Danmark udbetalte i 2012 mere end 80 mio. kroner i udviklingsbistand til Mali, der bl.a. bidrog til at sikre, at et stort antal mennesker var selvforsynende med madvarer det sidste år, hedder det.

Hertil kom mere end 60 mio. kr. i ekstraordinær humanitær støtte som følge af den forværrede humanitære situation.

Målet er fortsat et robust og langsigtet dansk udviklingsengagement i Mali med en støtte i omegnen af 175 mio. kr. om året, der bl.a. vil fokusere på vækst og beskæftigelse, konfliktforebyggelse og god regeringsførelse.

Desuden er der på finansloven for 2013 afsat 400 mio. kr. til et økonomisk vækstprogram for Mali, og det er en del af disse midler, der planlægges omdirigeret til budgetstøtte.

Det nye Sahel-initiativ

I lyset af at sikkerhed og udvikling ikke mindst i Mali og den bredere Sahel-region hænger uløseligt sammen, besluttede den danske regering allerede sidste år at afsætte 125 mio. kr. til et nyt Sahel-initiativ med midler fra Freds- og Stabiliseringsfonden fra 2013-17.

Initiativet vil bidrage til at øge stabiliteten og sikkerheden i Sahel-regionen gennem indsatser inden for sikkerhedssektorreformer, anti-radikalisering og konfliktløsning i Mali.

Danmark er allerede kraftigt involveret i dialog og forsoningsarbejde i Mali særligt i forhold til civilsamfundsgrupper i det nordlige Mali, ligesom Danmark kigger på muligheden for at støtte forberedelserne af valg, der ventes holdt i løbet af 2013, skriver udenrigsministeriet videre.

Fra EU’s side har man især i lyset af de politiske fremskridt, der er sket på det seneste i Mali i form af vedtagelsen af en køreplan for processen frem mod afholdelse af valg, besluttet gradvis at genoptage bistanden.

Fokus for EU’s udviklingsministre i Bruxelles er at blive enige om kriterierne for en såkaldt statsopbygningskontrakt med Mali. Kontrakten er en slags budgetstøtte, der sikrer, at den maliske stat kan levere sine kernefunktioner.

Støtten følges op af en tæt dialog mellem donorerne og Malis regering.

Yderligere oplysninger hos:
Udviklingsministerens presserådgiver
Lars Bøgeskov, tlf.: 25 26 76 85.