Det handler om at gøre de fattige i stand til at kæmpe for deres universelle rettigheder, skriver chefen for den internationale afdeling i Folkekirkens Nødhjælp i et indlæg på organisationens website torsdag.
Af Christian Friis Bach
Da jeg i foråret besøgte Etiopien, holdte jeg et møde med en gruppe landmænd. Bagefter viste en af dem mig et medlemskort fra en forening og spurgte, om han også kunne blive medlem af Folkekirkens Nødhjælp.
Jeg svarede lidt forvirret nej, men så forklarede han hvorfor: Han havde oplevet, at den lokale borgmester lyttede til ham, når han fremviste sit medlemskort.
Historien fra Etiopien fanger essensen af, hvad en rettighedsbaseret udvikling er. Gennem medlemskortet kunne han identificere sig, og det hjalp ham til politisk indflydelse og til beskyttelse mod overgreb.
Rettighedsbaseret udvikling handler om identifikation, indflydelse og om at hjælpe fattige mennesker til at organisere og engagere sig. Det handler om at gøre de fattige i stand til at kæmpe for deres universelle rettigheder.
Folkekirkens Nødhjælp ser sammen med vore samarbejdspartnere i hele verden flere og flere eksempler på, at rettighedsbaseret udvikling virker.
Når vi bygger huse i tsunami-ramte områder i Indien, sørger vi for, at det både er manden og kvindens navn, der står på det nye skøde. Det hjælper kvinderne til at kæmpe for deres rettigheder.
I Cambodja hjælper vi landsbykomiteer til at udvikle handlingsplaner, som de fremsætter for den lokale landsby-regering. I Malawi hjælper vi civilsamfundet med at få indflydelse på statsbudgettet. Og i Kirgistan får pensionister støtte til at gøre krav på bedre pension og levevilkår.
Den rettighedsbaserede tilgang til u-landsarbejde vil få mere og mere indflydelse på vores arbejde fremover. Vi skal uddele “mindre mad og flere rettigheder” for at bekæmpe fattigdommen. Ytringsfriheden skal gå hånd i hånd med retten til mad, et sted at bo og til uddannelse.
Der er nok af opgaver og udfordringer i det nye år. Men der er også nyt håb i kampen for de fattiges ret til et liv i respekt og værdighed.
Kilde: www.noedhjaelp.dk