Udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der om kort tid gæster Uganda, skal også på besøg i Bangladesh og Nepal. Det sker fra Anden Påskedag d. 1. april til fredag d. 5. april. Især Bangladesh har modtaget mange danske u-landspenge.
Selv om Bangladesh stadig er blandt verdens fattigste lande, er millioner løftet ud af fattigdom, og der er gode fremskridt både økonomisk og politisk, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Der er dog også store problemer med korruption – således aflyste Verdensbanken sidste år milliardstøtte til en kæmpebro over landets “Storebælt” på grund af svindel – og der er tvivl om, hvor mange af bistandspengene, der kommer de fattigste til gode – se telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/27-11-12/h-rd-kritik-af-bistanden-til-bangladesh-n-r-den-de
Et mangeårigt bistandsengagement har skabt godt afsæt for danske virksomheder, som kan bidrage til vækst og beskæftigelse både i Bangladesh og i Danmark, hedder det
Friis Bach vil opleve mulighederne for samspil i krydsfeltet mellem udvikling og handel, bl.a. når han deltager i lanceringen af Red Barnets nye ”tool kit” om CSR (virksomheders sociale ansvarlighed) samt under sit besøg på en større tekstilfabrik, der bl.a. producerer for flere danske tøjmærker.
Herhjemme har der været debat om de danske firmaers aflønning af arbejderne, som ifølge kritikere er alt for lav, ligesom arbejdsforholdene er ringe – se telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/02-12-12/ny-stor-d-dsbrand-p-tekstilfabrik-i-bangladesh-nok
Verdens mest klimaudsatte nation
Bangladesh er ifølge FN det land i verden, der vil blive hårdest ramt af klimaforandringerne.
Især kystområderne er plaget af floderosion, hvor dyrkede områder og beboelse i stigende omfang opsluges af floderne.
Klimaet er omdrejningspunkt under besøgets anden del i Barisal i det sydligste Bangladesh, hvor ministeren bl.a. vil besøge en landsby, der oplever denne form for floderosion.
Han vil tillige gæste en lokal kommune (Union Parishad), der støttes som led i det danske program for menneskerettigheder og god regeringsførelse.
Færge til Rørvig-Hundested
I Bangladeshs næststørste by, Chittagong, vil Friis Bach besøge Western Marine skibsværftet, som tidligere var partner i et succesfyldt Danida Business Partnerships.
Værftet står bag en af Bangladeshs nye lovende eksportsucceser i form af skibe på op til 10.000 tons, heriblandt en ny og større færge til Hundested-Rørvig overfarten mellem Nordsjælland og Odsherred.
Færgen er p.t. på vej til Danmark om bord på et transportskib; turen tager ca. fem uger – se fotos på http://www.hundested-roervig.dk/nybyg_vaerftfotos_transporten_marts_2013.html
Voldsramte kvinder
Vold mod kvinder er et stort problem i Bangladesh, og antallet af registrerede tilfælde stiger.
De fleste mener dog, at stigningen i registreringerne kan være et positivt tegn, fordi det viser, at tilfældene ikke længere ignoreres.
På Chittagong Hospital vil udviklingsministeren besøge et One Stop Crisis Center, der modtager voldsramte kvinder.
I Chittagong vil ministeren desuden besøge det private universitet Asien University for Women, som Danmark samarbejder med. Etableringen af private universiteter er en af de seneste års meget positive tendenser i Bangladesh.
Og så til Himalaya
Fredsprocessen i Nepal har været en succes i forhold til at sikre basal sikkerhed og stabilitet siden fredsaftalen i 2006. Men der er stadig lang vej igen, skriver udenrigsministeriet i sin bedømmelse.
Den politiske stilstand er uholdbar, idet den underminerer de demokratiske institutioner, skader investeringsklimaet og skaber øget frustration i befolkningen, hedder det.
Ministeren vil mødes med repræsentanter fra den maoistisk-ledede regering og andre politiske ledere. Han vil benytte de politiske samtaler til at drøfte, hvad der skal til for at skabe varig fred og sikre, at processen mod demokratisering fortsætter.
Den danske udviklingsbistand i Nepal har flere synlige resultater.
Langt fremme med bistand til alternativ energi
Et eksempel er udbredelsen af vedvarende energi til de fattige landdistrikter, som ikke tidligere haft adgang til energi.
I Sindhuli-distriktet, som ministeren besøger, betyder det f.eks., at børn i dag har elektrisk lys til at kunne læse lektier om aftenen.
Som Sindhuli er mange afsides distrikter helt afskåret fra elektricitet. Samtidig er Nepal fuldstændig afhængig af at få energi fra Indien til de områder, som den centrale energiforsyning omfatter.
Begge dele betyder, at vedvarende energikilder er afgørende for udvikling. Og da Nepal samtidig har et enormt potentiale for vand- og solenergi, giver det god mening at investere den danske bistand her, fremføres det.
Det har gjort Danmark til førende donor i udviklingsarbejdet med at opbygge vedvarende energikilder i Nepal.
Dermed er Danmark med til at realisere de målsætninger, som FN’s generalsekretær har opsat om at levere bæredygtig energi til alle inden 2030 – det såkaldte SE4ALL initiativ.
Rejseinformation
Afrejse København-Dhaka den 31. marts (om aftenen).
Afrejse Dhaka den 3. april (ankomst Kathmandu den 4. april).
Afrejse Kathmandu-København den 5. april (ankomst til København den 6. april om morgenen).
Kilde: Udenrigsministeriet
Se meget mere om Bangladesh på
http://um.dk/da/danida/det-goer-vi/aarsberetning2010/landekapitler/bangladesh
http://data.worldbank.org/country/Bangladesh og
http://hdrstats.undp.org/en/countries/profiles/BGD.html
Se meget mere om Nepal på
http://um.dk/da/danida/resultater/den-gode-historie/nepal/fakta-om-nepal