Friske grøntsager fra Kenya ender i skraldespanden

Forfatter billede

Af Emilie Halberg, U-landsnyt.dk

Mere end 40 ton friske grøntsager kasseres hver uge, fordi de ikke kan sælges til europæiske forbrugere -samtidig leder tusinder af kenyanere efter mad på lossepladsen uden for Nairobi.

I et land hvor 10 millioner ikke får nok at spise og hvor 30 procent af børnene er underernærede, kasseres hver dag læssevis af friske grøntsager. De har nemlig en forkert form eller farve og bliver derfor sorteret fra af europæiske supermarkedskæder, selvom de er fuldt ud spiselige.

“The unfair and unnecessary practices of European supermarkets are forcing Kenyan farmers to waste colossal amounts of food while millions of people go hungry,” siger Tristram Stuart til Al Jazeera, lørdag.

Tristram Stuart har skrevet en prisbelønnet bog om madspild og samarbejder med UNEP om at reducere madspild globalt.

Ifølge en aktuel kampagne – ThinkEatSave – som er lanceret af blandt andre FAO og UNEP, går omkring en tredjedel af verdens fødevarer til spilde. Enten bliver fødevarerne sorteret fra hos producenten, eller de går til spilde på et senere tidspunkt i processen.

UNEP og FAOs rapport, der ligger til grund for kampagnen, viser, at den mængde mad, der går til spilde på verdensplan, svarer til, hvad der kunne mætte 900 millioner sultne mennesker.

EUs stramme regler bærer skylden

Ikke alle er dog enige i, at ansvaret for madspildet skal placeres hos supermarkederne.

Andrew Opie, direktør for mad og bæredygtighed i the British Retail Consortium, mener, at EUs rigide standarder for frugt og grønt er den grundlæggende årsag.

“It was UK supermarkets that campaigned against these restrictions and were successful in getting many of them lifted four years ago,” siger Andrew Opie til Al Jazeera.

Tristram Stuart mener dog, at forbrugerne har en stor rolle at spille.

“We can change this absurd process. It’s up to all consumers to tell their food businesses that they’d rather see ugly produce on the shelves than see Kenyan growers out of pocket – and food – because of unnecessary cosmetic standards,” siger han til Al Jazeera.com.

UNEP var i sidste uge vært for en stor middag i Nairobi, som var lavet udelukkende på grundlag af frasorterede kenyanske grøntsager.

Læs mere om madspild på UNEP og FAOs kampagneside her:

http://www.thinkeatsave.org/index.php/about