Da den nyuddannede franske revisor Roger Depoilly den 15. oktober 1970 kom til Danmark som 22-årig for at deltage i en klunserlejr, havde han ikke regnet med at blive ret længe. Men han blev fanget ind af det danske klunsermiljø i Abbé Pierres Emmaus-samfund i Aalborg.
Roger Depoilly er opvokset i Normandiet, og allerede som 17-årig var han involveret som frivillig i klunserarbejdet – en interesse, han bibeholdt sideløbende med sit uddannelsesforløb. I Danmark var der stor brug for ham, og efter en kort omvej til en klunserlejr i København, indsatte Abbé Pierre ham i 1971 som leder af Klunsersamfundet i Aalborg, hvor han nu har været i 40 år.
I løbet af kort tid fik han med mange frivilliges hjælp bygget dette klunser-samfund op til at være en institution i det nordjyske.
I starten kom indtægterne både fra salget af genbrugspapir og metal og fra loppemarkedet – senere tabte papir og metal sin markedsværdi, og klunsersamfundet lagde i stedet vægt på at holde et månedligt kva-litetsloppemarked, hvor der blev solgt effekter fra de nordjyske hjem.
Gennem årene har Roger Depoilly og de frivillige hjælpere besøgt omkring 150.000 nordjyder – og lige så mange flere har helt sikkert besøgt loppemarkedet gennem årene.
I hvert fald er både han og markedet blevet en institution nord for Lim-fjorden, som har beholdt sin tiltrækningskraft på det købende publikum på trods af, at der i de seneste år er kommet mange konkurrenter på banen som f. eks. avisernes ”gule sider” samt handel over nettet.
Klunsersamfundet har gennem årene haft en skiftende og omfattende række frivillige medarbejdere, som er blevet integreret i det daglige arbejde og har været ambassadører for en usædvanligt blomstrende u-landsorganisation, der henter respekt overalt i Vendsyssel. Den rød/hvide lastbil med Emmaus-logoet er kendt af mange i Aalborg og omegn!
Overskuddet fra organisationen er først og fremmest gået til et vandprojekt i det nordlige Kenya, hvor en række landsbyer har fået mulighed for at udvikle deres landbrug og dermed eksistensgrundlag.
Det er sket takket være 11 store vandtanke og et fordelingssystem, som er udviklet og lavet i tæt samarbejde med beboerne og den kenyanske landbrugskonsulent Julius Mutea Inoti.
Roger Depoilly har været aktivt deltagende i projektet, men det har ikke været så synligt i pressen, for et af Emmaus-samfundets kendetegn er at hjælpe diskret – og at give hjælp til selvhjælp uden at slå det stort op.
Som Roger Depoilly siger:
– Det giver frihed ikke at være knyttet til de magtfulde u-landsorganisa-tioner. Abbé Pierres Klunsere har vist, at vi kan lave projekter i Den 3. Verden, som fungerer i det daglige. Det er dét, det handler om! Det er friheden til at gøre det, der har båret mit frivillige arbejde gennem de 40 år.
Blufærdighed? Måske, men en fri mand, der ved hvad han vil, og som i al upåagtethed herhjemme har nået store mål.
I Frankrig har man haft blik for kvaliteten af det arbejde, han og de mange frivillige har lavet. Indtil sin død satte Abbé Pierre stor pris på arbejdet i Ajstrup, og i oktober 2003 fik Roger Depoilly en anerkendel-se af den franske stat i form af den fornemme ridderorden ”Chevalier de l’Ordre National du Mérite”.
Roger Depoilly har beskæftiget sig med andet og mere end det at være klunser: han er en stor kender og elsker af kunst og kunsthistorie, og en fortræffelig fotograf, som også har henrykket mange med de billeder, han har taget bl.a. af livet i landsbyerne i Kenya.
Billeder han har vist i forbindelse med mange foredrag og selvstændigt som udstilling rundt omkring i Nordjylland, bl.a. på Kunsten i Aalborg (Nordjyllands Kunstmuseum).