Det er blevet udskudt igen og igen, men nu skulle den store beslutning fra Det Hvide Hus være på trapperne. Skal USA stadig være en del af Paris-aftalen?
Den globale klimaaftale var blandt de vigtigste punkter på dagsordenen ved det store G7-topmøde i Italien denne weekend, hvor Donald Trump deltog i forbindelse med sin første officielle udenlandsrejse.
Det lykkedes imidlertid ikke de seks andre lande i sammenslutningen at overbevise den amerikanske præsident om vigtigheden af at holde fast i den internationale kamp mod klimaforandringer.
Det viser sluterklæringen fra stortræffet.
”USA er i gang med at vurdere dets politik om klimaforandringer og Paris-aftalen og kan derfor ikke tilslutte sig konsensus på disse områder ”, lyder det således i den endelige erklæring fra giganternes møde i afsnittet om energi og klima.
”Med forståelse for denne proces har statsoverhovederne fra Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien og præsidenten af Det Europæiske Råd og Europa-Kommissionen genbekræftet deres stærke forpligtelse til en hurtig implementering af Paris-aftalen, som tidligere erklæret på Isa-Shima topmødet”, fortsætter stykket.
Ihærdig Merkel
Der har tidligere været ret markante udmeldinger fra G7 om at fortsætte og intensivere de internationale bestræbelser om at håndtere klimaforandringerne. Den tyske kansler Angela Merkel skulle ifølge beretninger meget ihærdigt have forsøgt at overtale præsident Trump til at blive i klimapagten, og hun har efterfølgende udtrykt skuffelse over resultatet af diskussionerne.
”Hele diskussionen om klimaet var meget vanskelig, for ikke at sige utilfredstillende”, lød det fra kansleren efter mødet ifølge The Guardian.
”Der er ingen indikationer om, hvorvidt USA vil forblive i Paris-aftalen eller ej”, fortsætter hun.
Donald Trump har på vanlig vis via Twitter lovet, at der vil blive taget en beslutning i næste uge om amerikanernes fortsatte tilslutning til klimaaftalen.
”Ude af trit med resten af verden”
Det bliver under alle omstændigheder en ensom affære, hvis USA vælger at droppe deltagelse i aftalen, påpeger civilsamfundsgrupper.
”Europa, Canada og Japan rejste sig i dag og har indtaget en position, der afslører, hvor langt Trump er ude af trit med resten af verden om klimaforandringer. Sluterklæringen fra G7 genbekræfter, at omstillingen til ren energi ikke er til at stoppe og støttet, ikke bare af regeringer, men mere bredt af samfundet”, lyder det fra Jennifer Morgan, direktør for Greenpeace International.
Oxfam International er på samme linje.
”Sluterklæringen i dag (lørdag, red.) fra G7 viser, at præsident Trump står alene som klimabenægtende præsident. Selv med USA's største allierede, paven, tusinder af stemmer fra virksomheder og direktører, og investorer, som repræsenterer mere end $17 billioner i værdi, kunne præsidenten ikke undvige kvælertaget fra fossilindustrien”, siger Heather Coleman fra Oxfam International.
Det er ikke bare de humanitære organisationer, der undsiger den amerikanske præsident i dette spørgsmål. Tidligere på ugen fik præsidenten en snak med paven om klimaet, hvor det religiøse overhoved overrakte et hyrdebrev om klimakampens relevans. Også virksomheder og investorer har opfordret Donald Trump til at tage klimatruslen alvorligt.
”Præsident Trump tager fejl i sin uvillighed til at bakke Paris-aftalen op. Denne pagt var et monumentalt resultat og dets mål om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader en afgørende udvikling”, lyder det fra Stephanie Pfifer, direktør for Institutional Investors Group on Climate Change, der repræsenterer 135 investorer med værdier for over 17 billioner Euro.
”Make nature great again”
Også i Danmark bliver der sat fokus på USA's nye kurs i klimaspørgsmålet. Københavnere vil således kunne opleve et markant budskab på bybusserne de kommende uger.
WWF står bag kampagnen, som går under navnet ”Make Nature Great Again” – et slogan, der spiller på Donald Trumps egen oneliner fra valgkampen: ”Make America Great Again”.
”Der er behov for at hele verden – og hermed også de danske politikere, holder amerikanerne inde i Paris-aftalen”, lyder det fra Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
”Hvis amerikanerne træder ud af deres klimaforpligtelser skader det ikke kun vores børn og børnebørns fremtid, det kan også betyde, at vi mister arbejdspladser i den grønne sektor, der lige nu er under stor vækst. Mon ikke flere vil spørge om amerikanerne har brug for et nyt slogan? Han kan godt få vores”, fortsætter han.
Donald Trumps første officielle rejse til udlandet startede i Saudi Arabien, fortsatte i Israel og sluttede efter flere stop i Europa med weekendens G7-topmøde i Taormina på Sicilien.