G7-mødet bød på fantastiske nyheder for verdens fattigste piger

savalegu_girlsmodel_jhs_ghana_foto_lotte_aersoee_323_opt
En elev på en Oxfam IBIS-støttet pigeskole i det nordlige Ghana. Alt for mange piger i landet får aldrig en uddannelse.
Foto: Lotte Ærsøe/Oxfam IBIS.
Forfatter billede

Selvom det er præsident Trumps tweets, der har trukket flest overskrifter efter det nyligt overståede G7-topmøde i Canada, betyder det ikke, at der ikke kom reelle resultater ud af mødet.

Et af de vigtigste er beslutningen om, at G7-landene vil øge deres bidrag til pigers uddannelse i krise- og konfliktramte lande med over 18 milliarder kroner.

”Det er rigtig mange penge til et område, hvor de virkelig gør en forskel. Pigers uddannelse er noget af det vigtigste, hvis vi vil skabe udvikling for verdens fattigste. Når vi investerer i at sende piger i skole, bekæmper vi fattigdom, ulighed, børnedødelighed, sult, befolkningstilvækst – det hele! Det viser alle undersøgelserne. Og i Oxfam IBIS kan vi se det med vores egne øjne hver eneste dag, når vi arbejder med uddannelse i lande som Sydsudan og Burkina Faso,” siger Mie Roesdahl, generalsekretær i Oxfam IBIS.

Lige nu går 124 millioner børn i verden ikke i skole – 53 procent af dem er piger.

”Den her beslutning er et vigtigt skridt i den rigtige retning for G7-landene. Politikerne er ved at få øjnene op for, hvor vigtigt det her område er for hele verdens udvikling,” siger Mie Roesdahl.

Uddannelse løfter millioner

Oxfam IBIS peger på seks grunde til, at alle piger skal have en uddannelse:

• Færre sulter: Hvis alle kvinder i fattige lande får en uddannelse, vil underernæring reduceres med 26 procent.

• Færre barnebrude: Hvis alle kvinder i Afrika syd for Sahara og i Vest- og Sydasien får en uddannelse, vil antallet af barnebrude reduceres med 64 procent.

• Færre børn dør: Hvis alle kvinder i fattige lande får en uddannelse, kan vi halvere antallet af børn, der dør inden deres fem års fødselsdag.

• Rigere samfund: For hvert ekstra år, en pige i et udviklingsland går i skole, øges hendes livsindkomst med 20 procent. For drenge er tallet ti procent.

• Færre mødre dør: Hvis alle mødre gjorde grundskolen færdig, ville mødredødeligheden blive reduceret med 2/3 – det ville redde 189.000 liv hvert år.

• Mindre fattigdom: Hvis alle børn i fattige lande lærer at læse, vil fattigdommen reduceres med 12 procent.

Læs mere på den officielle hjemmeside for topmødet her

Oxfam-frivillige demonstrerer ved G7-topmødet for at gøre verdens ledere opmærksomme på den ulighed, som verdens kvinder lider under.


Foto: Renaud Philippe/Oxfam