G7: Seks lande med tilslutning til klimaaftale – Trump får egen paragraf

27824094057_6df0d3b17c_k
Thomas Jazrawi

Det var ventet med spænding, om der kom en fælles erklæring fra G7-topmødet i Quebec, Canada.

Det gjorde der. Men måske er den kun fra seks af de syv stormagter.

På vejen videre brugte den amerikanske præsident Donald Trump Twitter til at undsige værten, den canadiske premierminister Justin Trudeau, og selve erklæringen. 

Det helt store stridsemne i årets topmøde var handel og de tariffer, som den amerikanske præsident har indført på stål og aluminium. 

Et andet prekært spørgsmål er den globale klimaindsats. Her er der tradition for, at de syv nationer genbekræfter deres tilslutning til den globale klimaaftale, Paris-aftalen, og kampen mod klimaforandringer. 

Ny tradition

En helt ny tradition er imidlertid, at det nu fremgår af dokumentet, at det kun er seks ud af syv, som giver dette løfte. I stykkerne om klimaforandringe er de seks lande nemlig nævnt sammen med EU, mens USA er udeladt. 

USA har derimod sin egen paragraf, hvor supermagten tilkendegiver sin støtte til “bæredygtig vækst” og sikker adgang til energi for alle, herunder anvendelse af kul på “en renere måde”.

USA understreger i stykket vigtigheden af at fortsætte med at mindske forurening af luft og vand. 

Opfordring fra mindst udviklede lande

Formanden for gruppen af de mindst udviklede lande (LDC-landene), Gebru Jember Endalew, havde inden topmødet opfordret G7-nationerne til en stærkere indsats mod klimaforandringer samt en øget indsats for at indfri løftet om klimastøtte. 

“Mens G/-landene fortsætter med at få glæde af økonomier og infrastruktur, der bygger på fosille brænstoffer, har klimaforandringer ødelæggende konsekvenser i verden. G7 må begynde at handle på en måde, som svarer til deres ansvar for klimakrisen og med deres mulighed for at reagere”, lød det fra Endalew i en pressemeddelelse. 

De seks lande lover i erklæringen at arbejde for at mobilisere den lovede klimastøtte fra mange forskellige kilder, som det hedder. 

De udviklede lande har lovet at levere 100 milliarder dollar årligt til udviklingslande fra 2020. 

Erklæringen, som er lagt ud på G7-topmødets hjemmeside, men som USA måske alligevel ikke kan tilslutte sig, kan hentes her

G7-gruppen (Group of Seven) består af Canada, Frankrig, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland og USA.