Sådan lød budskabet fra ligestillingsminister Karen Ellemann (V), da hun som delegationsleder holdt Danmarks indlæg på FN’s kvindekommissions årlige møde i New York.
Det finder sted fra den 12.-23. marts i New York, og hovedtemaet i år sætter fokus på de muligheder og rettigheder, som kvinder på landet skal have, men som ofte er overset.
KULU: Et OK slutudkast
Den største danske delegation nogensinde til et kvindekommissionsmøde bringer altså gammel vin på gamle flasker til New York, men det i sig selv behøver ikke være så galt endda. Der er endnu langt til kvinders lige rettigheder, ikke mindst retten til at bestemme over egen krop. Så budskabet kan ikke gentages for ofte.
Ligestillingsministeren understregede i sit indlæg, at den store fælles opgave i år er at bidrage til realiseringen af verdensmålene og 20-30 dagsordenen – specielt til mål nummer 5 om styrkelse af kvinders og pigers rettigheder og ligestilling og Beijng-erklæringen og dens aktionsplaner.
Forsigtig optimisme fra KULU
Men alt er ikke rosenrødt. Janice Førde understreger, at der fortsat er de velkendte knaster omkring seksuel sundhed og rettigheder. Og dertil kommer, at konservative kræfter er vundet frem, og hvis mange stater tager afstand fra en række i punkter i slutdokumentet, så har dokumentet ende med at blive uden betydning.
”Sidste år var Trumps regering ny og det gav problemer nok. I år, med hyppige udskiftninger i hans regering, kan man kun gætte på, hvad der kan ske. Men det lover ikke godt.”
Summa summarum: Det tyder på , at dette års CSW bliver en kamp om at holde fast i allerede vedtagen tekst.
Tørnæs: Brug for bevægelse
Udviklingsminister Ulla Tørnæs, der også er med i den danske delegation, holdt åbningstalen ved en event med fokus på vigtigheden af seksualundervisning. Et område, der er belagt med megen mytedannelse både i udviklingslandene og lande i den vestlige verden
”Mange tror, at fordi man lærer unge om sikker sex, så har de også tidligere seksuel debut. Det svarer til at sige, at hvis man lærer unge, hvordan man bruger en brandslukker, så bliver de også brandstiftere. Der er intet videnskabeligt belæg for at mene dette. Til gengæld ved vi, at hvis kvinder udsætter den første graviditet, har de i højere grad mulighed for at tage en uddannelse og derefter stifte en familie”, sagde udviklingsministeren i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.
Ulla Tørnæs fortsætter:
”Danmark har netop været medvært for SheDecides konference i Sydafrika, hvor vi markerede, at det nu er et år siden, at Trump genindførte Global Gag Rule, som betyder stop for al amerikansk støtte til sundhedsklinikker, der oplyser om og foretager aborter i udviklingslande. SheDecides er en bevægelse, der taler for kvinders ret til at bestemme over egen krop, og den bevægelse har vi brug for i kampen for kvinders rettigheder. Den kamp fortsætter vi under mødet i FN’s kvindekommission.”
Den danske kampagne er forankret i Udenrigsministeriet med Karen Ellemann som regeringens særlige repræsentant.