Indsamlernes brancheorganisation ISOBRO har ophævet en aftale om placering af gadehververe i afgrænsede zoner i Aarhus midtby. Aftalen blev indgået i forsommeren med Aarhus City Forening og Aarhus kommune som et to-årigt forsøg.
Ifølge aftalen skulle gadeindsamlerne, de såkaldte facere, ikke længere opsøge de handlende midt på gaden, men i 10 afmærkede zoner langs bygningerne.
Aftalen blev indgået, fordi mange af de forbipasserende på gågaderne mener, at facerne er for mange og for ihærdige. Med de afmærkede zoner forestillede aftaleparterne sig, at konflikterne mellem aarhusianerne og facerne kunne mindskes.
Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) fra Aarhus kommune ærgrer sig over ISOBROS opsigelse af aftalen. Han siger til DR: ”Vi har brugt lang tid på at lande en aftale, der imødekommer alle. Det skal ikke være en irritation for handlende og borgere at færdes i Aarhus midtby.”
Direktør for Aarhus City Forening, Claus Bech, er også frustreret over aftalebruddet.
”Det er en anerkendt organisation, som løber fra en allerede indgået aftale. Det er ikke hver dag, man ser det, siger Claus Bech til TV2 Østjylland. “Det er et klart aftalebrud og en meget kedelig sag, der ikke klæder en organisation som ISOBRO.”
Grundloven påkaldt
ISOBRO er brancheorganisation for 190 danske indsamlingsorganisationer, hvoraf Ældre Sagen, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Kræftens Bekæmpelse er blandt de største.
Aftalen skulle træde i kraft i julemåneden og var indgået af ISOBROs tidligere generalsekretær, Robert Hinnerskov. I september tiltrådte Mette Grovermann som ny generalsekretær; hun siger til Globalnyt, at aftalen blev opsagt, fordi den interne kommunikation til medlemmerne ikke har været fyldestgørende: ”ISOBRO har i sin tid ikke været god nok til at kommunikere aftalen til vores medlemmer, som ikke har været tilstrækkeligt informerede om aftalen til at forstå, hvad den specifikt indebar. Derfor falder den bort.”
Mette Grovermann ønsker ikke at oplyse til Globalnyt, hvilke medlemsorganisationer, der er imod aftalen. Modstanderne har begrundet deres afvisning af aftalen med den grundlovssikrede foreningsfrihed, siger hun til DR: ”Når vores medlemmer er til stede på gaden i Aarhus, så vil de gerne bevæge sig frit rundt for at hverve medlemmer. Det er så afgørende for Foreningsdanmark, at den frihed til dialog er der. Det oplever vi ikke, at aftalen lægger op til”
Mette Grovermann siger til Globalnyt, at ISOBRO fortsat ønsker dialog med parterne: ”Jeg vil rigtigt gerne drikke kaffe med Aarhus kommune som start på at lave en ny aftale.” Hun vil dog ikke over for Globalnyt skitsere indholdet i en sådan eventuel ny aftale med kommunen og Aarhus City Forening.