Gæster fra Honduras: “Vi er mere forfulgt end narkokartellerne”

Forfatter billede

Af Kathrine Dalsgaard

Frygt og retsløshed blev pludselig meget nærværende, da to af Honduras førende menneskeretsforkæmpere forleden gæstede Danmark for at fortælle om situationen i verdens voldeligste land før præsidentvalget i november.

Tallene taler for sig selv. Fire år efter statskuppet d. 28. juni 2009, hvor den folkevalgte præsident Manuel Zelaya blev afsat, er der 600 månedlige drab og 86 mord pr. 100.000 indbyggere.

En mordrate, der nu slår kedelig rekord som verdens højeste. Ca. 50 kvinder bliver myrdet hver måned med deres køn som motiv, mens 30 journalister og 60 menneskeretsadvokater er dræbt siden kuppet for fire år siden i det mellemamerikanske land.

”Desværre er Honduras blevet kendt for sin voldskultur. Vi lever alle i konstant frygt”, fortæller Gilda Rivera, der er psykolog og leder af Det Honduranske Center for Kvinders Rettigheder (CDM), og tilføjer:

“Det værste er retsløsheden, som betyder, at flertallet af alle mord og korruptionssager aldrig bliver efterforsket, og at der især blandt folk i det politiske system er stor straffrihed.”

“Som menneskeretsforkæmpere er vi mere forfulgt end narkokartellerne. Hvordan kan vi stadig drømme?” spørger hun retorisk.

Danmark bør stadig støtte Latinamerika

Sammen med Guillermo López, der er advokat og rådgiver i Sammenslutningen af Dommere for Demokrati AJD, var hun inviteret til Danmark af IBIS og Folkekirkens Nødhjælp for at fortælle om, hvordan vold og narkokriminalitet er vævet sammen.

De to er i Danmark som led i en længere Europa-rejse, hvor de bl.a. vil forelægge oplysninger om menneskerettighederne i Honduras for FN’s Menneskerettighedskommission i Geneve og for Den Internationale Straffedomstol i Haag.

De vil også besøge EU’s udenrigstjeneste i Bruxelles, udenrigsministeriet i Danmark og danske politikere for at drøfte fortsat europæisk og dansk bistand til Mellemamerika.

De organisationer, som de to repræsenterer, indgår gennem Folkekirkens Nødhjælp og IBIS i det regionale danske menneskerettighedsprogram i Mellemamerika.

Målet er her at opfordre de danske beslutningstagere til fortsat at støtte Mellemamerika, efter Venstres forslag om at fjerne al udviklingsbistand til Latinamerika og i stedet koncentrere indsatsen i Afrika.

”Honduras er en skrøbelig stat med en enormt blodig historie, hvor korruption, politisk vold, bande- og narkokriminalitet er vævet sammen. Dansk bistand er utrolig vigtig for at sikre god regeringsførelse og at menneskerettighederne overholdes,” siger Stine Krøijer, politisk rådgiver i IBIS.

Håb om international støtte

De to borgerretsforkæmpere vil under rundturen i Europa sammen med tre andre organisationer fremlægge bevismateriale i en retssag mod de ansvarlige bag statskuppet. Et kup, der blev fordømt af hele det internationale samfund.

”De ansvarlige er stadig på fri fod i Honduras, og en af de ledende skikkelser fra militæret stiller endda op til præsidentvalget til november,” siger Guillermo López.

Han arbejdede i mange år som dommer, men blev afskediget sammen med fire kollegaer fra AJD, da de deltog i de store civile protester efter statskuppet og fordømte kuppet i landets højesteret.

”Vores afskedigelse betød, at vi blev frosset ud, og at de andre dommeres kritik forstummede. Før kuppet var der større rum for aktiv deltagelse, og vi var på vej til at indføre reformer, der skulle styrke såvel civilsamfund som de retslige institutioner. Men kuppet satte os 20 år tilbage, og vi har brug for international støtte for at genopbygge demokratiet”, gør han gældende.

CDM og AJD bliver støttet af IBIS og Folkekirkens Nødhjælps regionale menneskerettighedsprogram PRO-DERECHOS, der fra 2013 til 2015 skal styrke civilsamfundets evne til at forsvare kvinders og oprindelige folks rettigheder og beskytte menneskeretsforkæmperes ytringsfrihed og personlige sikkerhed.

”Projektet har indtil nu affødt større social bevidsthed. Det er små, men ikke desto mindre vigtige fremskridt, når de sociale bevægelser begynder at diskutere og hæve deres røst”, siger Gilda Rivera.

Frygt for valgsvindel

Gilda Rivera ser civilsamfundets deltagelse som afgørende for et demokratisk præsident-, kongres- og lokalvalg d. 24. november:

”Jeg håber, at vi vil se en langt større deltagelse af befolkningen og civilsamfundsorganisationerne, og at der vil opstå nye platforme for politisk deltagelse, så vi kan diskutere sikkerhedsproblematikken ud fra et mere demokratisk grundlag.”

Trods forhåbningerne til valget frygter Gilda Rivera og Guillermo López valgsvindel med vold og uro til følge, da oppositionen ikke er repræsenteret i den nationale valgkommission.

En bekymring, der deles af det internationale samfund, og som har betydet, at EU støtter en delegation af valgobservatører med flere danske deltagere, der i blandt Annelise Grindsted fra IBIS’ styrelse.

Kathrine Dalsgaard er kommunikationspraktikant i IBIS.